Turecko zastavilo soud s Pamukem

24.01.2006

Případ významného tureckého novináře sledovala velmi pozorně kvůli obavám z porušování lidských práv od samého počátku Evropská unie.

Istanbulský soud upustil od soudního stíhání spisovatele Orhana Pamuka obviňovaného z pošlapávání turecké národní hrdosti kvůli výrokům ohledně masakru arménské menšiny ještě za existence osmanského impéria. S odvoláním na spisovatelova obhájce Haluka Inaniciho o tom informovala agentura AFP.

„Stíhání bylo zastaveno,“ oznámil advokát, podle něhož tím bylo zrušeno slyšení stanovené na 7. února.
Soud s Pamukem začal loni 16. prosince, vzápětí však soudci proces přerušili, aby vyčkali souhlasného stanoviska ministerstva spravedlnosti.
„V pátek ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že k procesu souhlas nevydá. Vzhledem k tomu tribunál rozhodl, že od stíhání upouští,“ řekl Inanici.

Třiapadesátiletému Pamukovi, který je ověnčen řadou prestižních zahraničích cen, hrozilo v případě odsouzení až tříleté vězení. Tomu byl vystaven kvůli údajné „veřejné urážce tureckého národa“. Urážky se měl spisovatel dopustit v únoru 2004 článkem pro švýcarský týdeník, v němž napsal, že před 90 lety bylo „v Turecku zabito 30.000 Kurdů a milion Arménů, ale jen já mám odvahu o tom mluvit“.

Pamukův případ sledovala velmi pozorně kvůli obavám z porušování lidských práv od samého počátku Evropská unie.
Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn se netajil obavami, že Pamukův případ ukazuje na hranice svobody projevu v Turecku, které mohlo teprve loni v říjnu zahájit po letech přešlapování přístupové rozhovory o budoucím začlenění do Evropské unie.

Člen Evropského parlamentu a stěžejní muž vztahů mezi EU a Tureckem Joost Lagendijk zdůraznil, že „pokud budou v Turecku existovat restrikce ohledně svobody projevu, země se nebude moci do unie začlenit“.

Už koncem loňského roku Lagendijk prohlásil, že „nejlepším řešením Pamukova případu by bylo, kdyby soudce rozhodl, že pronásledování spisovatele není oprávněné. Pokud se to nestane, bude mít Turecko velký problém“ ve vztazích s EU.

Pamuk má celosvětové renomé, za svou knihu Sníh obdržel i loňskou cenu Medicis udělovanou francouzskou Akademií pro zahraničního autora a uvažuje se o něm i jako o případném kandidátovi na Nobelovu cenu za literaturu.

Sdílet tento příspěvek