„Velmi, velmi špatný výsledek,“ ozývá se z Evropy

26.01.2006
Vítězství radikálního Hamasu v palestinských volbách vyvolalo silné reakce světových mocností. Evropě nezbyde, než vyjednávat s „teroristickou organizací“.

Vítězství Hamasu v palestinských parlamentních volbách evokovalo silné mezinárodní reakce. Evropská unie se po vítězství hnutí Hamas ocitla v obtížné situaci. Nemůže neuznat výsledek regulérních voleb, na druhou stranu si je vědoma, že jejich vítěz je na unijním seznamu teroristických organizací. Problémem se budou v pondělí v Bruselu zabývat ministři zahraničí „pětadvacítky“.

„Je to velmi nečekaný výsledek. Nikdo by nepředpokládal, že mohou (Hamas) získat absolutní většinu,“ uvedl Per Stig Moeller, dánský ministr zahraničí. „Hamas musí zastavit teror, musí složit zbraně, musí akceptovat dohody zbytku světa,“ prohlásil Moeller.

Britský ministr zahraničí Jack Straw apeloval na Hamas, aby se vzdal násilí a uznal Izrael.

„Je to na Hamasu, aby si vybral. Budeme muset počkat a uvidíme, mezinárodní komunita však bude po Hamasu požadovat, aby se vzdal násilí a uznal existenci Izraele,“ uvedl Straw.

Italský premiér Silvio Berlusconi , který je se svou konzervativní vládou jedním z největších izraelských spojenců v Evropě, uvedl k vítězství Hamasu „velmi, velmi, velmi špatný výsledek“.

„Tyto výsledky by nás mohly přivést do zcela nové situace,“ uvedl vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana v komuniké z Prištiny, kde se účastní pohřbu kosovského prezidenta Ibrahima Rugovy.

Solana zdůraznil, že základním požadavkem EU zůstává uznání Izraele a oddanost mírovému řešení blízkovýchodního konfliktu, které směřuje k existenci dvou států.

Podobně mluvila i komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, i když šla o krok dál a vytyčila podmínky spolupráce s vládou tvořenou Hamasem. „Počítáme s tím, že budeme spolupracovat s jakoukoli palestinskou vládou, pokud bude odhodlána naplňovat své cíle mírovými prostředky,“ uvedla v zahraničním výboru EP.

Mluvčí EK Emma Udwinová připomněla, že komise nemá kontakty s palestinskými politickými stranami, ale s vládou. Záleží tedy na tom, jaká tato vláda bude, jaký bude její program a jakými prostředky ho bude naplňovat.

Evropská unie dlouho považovala za teroristickou organizaci pouze ozbrojenou složku Hamasu, nikoli jeho politickou reprezentaci. I ta byla však v roce 2003 zařazena na „černý seznam“, a to po dlouhém jednání uvnitř EU a přes odpor mnoha diplomatů v sekretariátu Rady EU.

Jeden z jeho zdrojů dnes podotkl, že „nebude snadné“ Hamas z tohoto seznamu vyjmout, a předpověděl silný tlak Spojených států, aby se tak nestalo. Závisí to především na tom, jak se nyní Hamas zachová. „Pokud řeknou, že jsou ochotni jednat s Izraelem, vyřeší se to v podstatě samo. To však lze sotva očekávat,“ uvedl.

Sdílet tento příspěvek