Unie bude financovat Palestinu i nadále

27.01.2006
Palestinská samospráva ovšem získá finanční prostředky z EU pouze pokud bude naplňovat hlediska, jimiž tato pomoc byla vždy podmíněna.

Evropská unie je podle Evropské komise připravena dál financovat palestinskou samosprávu, pokud ovšem bude naplňovat hlediska, jimiž tato pomoc byla vždy podmíněna. O případném upřesnění těchto podmínek po volebním vítězství hnutí Hamas budou podle mluvčí Emmy Udwinové hovořit v pondělí v Bruselu ministři zahraničních věcí „pětadvacítky“.

„Zajisté respektujeme výsledky demokratického procesu, který jsme sami podporovali. Jinou věcí ovšem je, zda nová palestinská samospráva bude takovým partnerem, se kterým budeme moci spolupracovat,“ uvedla Udwinová a připomněla, že základním hlediskem je odmítnutí násilí a pokračování v mírovém procesu vedoucím ke vzniku palestinského státu po boku Izraele.

Připomněla, že EU loni vyčlenila pro pomoc Palestincům 280 milionů eur. Tři čtvrtiny z této sumy je vynakládáno prostřednictvím agentur OSN a nevládních organizací, nebo jde o projekty, na které jsou vypisována výběrová řízení. Tyto peníze by podle ní neměly být novou situací dotčeny.

Zbývající čtvrtinu, asi 70 milionů eur, uložila EK na zvláštní účet Světové banky; je určena pro palestinské úřady a její čerpání se řídí řadou politických, ale i technických a účetních kritérií. Udwinová připomněla, že EK v prosinci rozhodla polovinu této sumy nevyplatit, protože některá pravidla byla porušena – například byly překročeny povolené výdaje na mzdy.

„Není nezbytné, aby se za nové situace dárci radili o změně podmínek. Tak, jak jsou nastaveny, mohou trvat dál,“ uvedla.
Volební vítězství Hamasu znamená pro EU značnou komplikaci, protože toto hnutí je na unijním seznamu teroristických organizací. Podle zdrojů v Radě EU i v komisi nelze počítat s tím, že by z něj mohla být rychle vyjmuta, i kdyby se chovala podle pravidel.

Na druhé straně, upozornil zdroj EK, nelze tento seznam považovat za právní, ale jen politický nástroj. Jinými slovy s Hamasem lze spolupracovat, i když bude na seznamu, při splnění dalších podmínek.

Sdílet tento příspěvek