Merkelová: Pokud Hamas neuzná Izrael, nebude mít podporu EU

30.01.2006
Izrael i Německo se shodují, že nebudou jednat s teroristickými skupinami, které neuznávají existenci Izraele.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v Jeruzalémě prohlásila, že palestinské radikální hnutí Hamas nemůže počítat s žádnou podporou Evropské unie, pokud neuzná právo Izraele na existenci a pokud ze svého programu nevypustí násilí. Zároveň musí akceptovat mírové dohody, které s Izraelem uzavřelo předchozí palestinská vedení.

Německá kancléřka dnes přiletěla na dvoudenní návštěvu do Izraele. „Jsme zajedno, že terorismus je nepřijatelný stejně jako jednání s teroristickými skupinami, které nepřijmou existenci Izraele,“ prohlásil úřadující izraelský premiér Ehud Olmert, s nímž se Merkelová sešla hned po svém příletu do Jeruzaléma.

Vítězství Hamasu v parlamentních volbách Olmert označil za „nešťastnou událost“. Izrael a Německo se shodují, že s režimem Hamasu žádná dohoda nebude.

Premiér Německu poděkoval za jeho „úsilí zabránit teroristickým skupinám, aby dostaly finanční podporu od evropských charitativních organizací“.

Olmert, který dnes veřejně vystoupil od středečních voleb poprvé, rovněž potvrdil, že Izrael zastaví měsíční převody daňových slev a dalších fondů palestinské samosprávě, pokud její vládu skutečně vytvoří Hamas. Izrael rozhodně „nemá v úmyslu“ posílat finance teroristickým skupinám, zdůraznil na společné tiskové konferenci s německou kancléřkou.

Sdílet tento příspěvek