EU vyzvala Hamás, aby se zřekl násilí

31.01.2006
Hamás musí podle evropských představitelů splnit tři podmínky. Hnutí musí uznat právo Izraele na existenci, vzdát se terorismu a násilí a odzbrojit své milice.

Evropská unie bude nadále finančně podporovat palestinskou samosprávu, přestože ji ovládne Hamás. Hnutí, které vyhrálo volby na palestinských územích, přitom zůstává na evropské „černé listině“ teroristických organizací.
Dohodli se na tom včera v Bruselu šéfové diplomacie zemí EU. Ti v závěrečném prohlášení vyzvali Hamás, aby splnil tři podmínky. Hnutí musí uznat právo Izraele na existenci, vzdát se terorismu a násilí a odzbrojit své milice. Jen poté jej EU hodlá považovat za demokratického partnera.

Evropa však nedala Hamásu žádné ultimátum, dokdy má podmínky splnit. Výslovně mu ani nehrozí, že v opačném případě tok peněz z Bruselu ustane. Tato hrozba je v prohlášení jen naznačena.
Česko na schůzce zastupoval náměstek ministra zahraničí Vladimír Müller. Podle něj chtěla unie dát Hamásu prostor, aby ukázal, zda bude demokratickým partnerem. „Kdyby se v tuto chvíli zastavily jakékoli platby, znamenalo by to chaos a posílilo by to radikalizaci fundamentalistického islámu,“ řekl Müller.

Podle informací HN nebyl postoj zástupců členských zemí jednotný. Češi patřili k těm, kdo prosazovali tvrdší znění výzvy určené Hamásu. Právě Česko ještě jako kandidátská země spolu se Švédskem tlačilo v roce 2003 na zařazení Hamásu na seznam teroristů. Naopak Irsko a několik severských zemí včera údajně tvrdily, že s ukončením dotací Palestincům je třeba počkat až na dobu, kdy bude jasné, jak se Hamás v čele samosprávy zachová.

Konečné znění je tedy kompromisem. Podle zdroje HN obeznámeného s jednáním musela unie dát najevo, že respektuje demokratický proces na palestinských územích a že podle ní byly volby svobodné a spravedlivé. Kdyby Západ nyní ukončil finanční pomoc Palestincům, znamenalo by to, že k nim budou proudit v podstatě jen peníze z islámských zemí. A tomu se unie chce vyhnout.

Unie je největším dárcem finanční pomoci Palestincům. Loni měla její výše dosáhnout 280 milionů eur. Zhruba tři čtvrtiny peněz míří na palestinská území prostřednictvím dotací nevládním organizacím a příspěvků firmám, které budují palestinskou infrastrukturu. Asi čtvrtina prostředků, tedy loni kolem 70 miliónů korun, je určeno přímo pro palestinskou samosprávu prostřednictvím fondu Světové banky.

Unie sáhla k tomuto způsobu pomoci, aby předešla situaci, kdy z evropských peněz budou placeni teroristé. Palestinci musejí splnit řadu podmínek, aby na finance z Bruselu dosáhli. Eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová včera řekla, že ze 70 miliónů určených loni pro palestinskou samosprávu k ní nakonec dorazila jen polovina právě kvůli nesplnění všech podmínek.

Vůdce Hamásu Ismáíl Haníja včera požádal EU a další dárce, aby nezastavovali pomoc Palestincům a nepřispívali tak k napětí v oblasti. Zařekl se také, že Hamás nepoužije darovaných financí ke sponzorování terorismu.

Palestinská ekonomika je závislá na zahraniční pomoci

Sdílet tento příspěvek