Unie opět pokárala Bulharsko za nedostatečný boj proti korupci

01.02.2006

EU naopak ocenila pokrok balkánské země v oblasti soudnictví. Vyzdvihla ale důležitost zvýšení jeho transparentnosti a efektivnosti.

Evropská unie znovu důrazně upozornila Bulharsko, aby urychlilo potírání korupce a zločinu. V komuniké ze schůze Rady přidružení EU-Bulharsko se uvádí , že Sofie se musí naléhavě zabývat přetrvávajícími problémy, pokud chce dosáhnout svého cíle a přistoupit k unii v lednu příštího roku.

Rada naopak ocenila pokrok balkánské země v oblasti soudnictví. Vyzdvihla ale důležitost zvýšení jeho transparentnosti a efektivnosti. Kromě korupce a organizovaného zločinu by země měla přijmout také účinná opatření na boj proti nezákonnému obchodování s lidmi.

„Problémy jsou dobře známé. Bulharsko musí nyní nasadit všechny síly k jejich vyřešení. Zvláštní úsilí vyžaduje reforma soudnictví, boj proti korupci a proti organizovanému zločinu,“ řekl na tiskové konferenci komisař pro rozšíření Olli Rehn. Korupce podle něj v Bulharsku existuje i na „nejvyšší úrovni“.

Podle bulharského ministra zahraničí Ivanko Kalfina se již rozběhla vyšetřování několika vysoce postavených osob, bývalých ministrů a poslanců. Vláda podle něj hodlá také změnit pravidla týkající se imunity poslanců, aby se vztahovala pouze na výkon jejich politické funkce. Dodal, že celkově výtky přijímá a „bere je velmi vážně“.

Zasedání Rady se zabývalo také dalšími oblastmi. Bulharsko by podle názoru unie mělo zlepšit administrativní kapacitu, aby bylo schopné efektivně čerpat prostředky ze strukturálních fondů. Rada také ocenila bulharský pokrok v oblasti ekonomiky a konstatovala, že se bulharské hospodářství blíží k efektivnímu fungování moderní tržní ekonomiky. Diskutovány také byly otázky fungování vnitřního trhu a ochrany vnějších hranic.

Evropská komise bude pokrok Bulharska a Rumunska hodnotit v květnu . Na základě tohoto hodnocení by mělo být v červnu rozhodnuto, zda obě země vstoupí do EU k 1.1.2007, nebo až o rok později.

Sdílet tento příspěvek