Rumunsko mění kvůli vstupu do EU svůj korupční obraz

07.02.2006

V Bruselu kvůli krizím nad ústavou a rozpočtem nepanuje vůči dalšímu rozšiřování právě optimistická nálada. V kuloárech obecně panuje mínění, že to je poslední rozšíření na dlouhou dobu.

Potulní psi v Bukurešti svým víkendovým útokem na japonského turistu zastínili závěrečnou fázi hodnocení Rumunska Evropskou unií. Brusel má v březnu vydat hodnotící zprávu, na jejímž základě se rozhodne, zda balkánská země vstoupí do unie už za rok, nebo si bude muset počkat na začátek roku 2008.

Delegace Evropské unie, která včera dorazila do Bukurešti, má co hodnotit. Rumuni učinili velký krok především v boji proti korupci a reformě státní správy, kde obrovský kus práce odvádí ministryně spravedlnosti Monica Macoveiová, bývalá šéfka rumunského Helsinského výboru.

V Bruselu kvůli krizím nad ústavou a rozpočtem nepanuje vůči dalšímu rozšiřování právě optimistická nálada. V kuloárech obecně panuje mínění, že to je poslední rozšíření na dlouhou dobu.

Nastaseho tetička

„Nad Bukureští se vznáší smrad z připálených ryb,“ shrnul situaci týdeník Economist. Měl na mysli poslední dva velké případy, které vyšetřuje zvláštní protikorupční prokuratura DNA. Vedle mnoha menších ryb totiž v síti uvízli i místopředseda současné pravicově centristické vlády George Copos a bývalý premiér a nyní odstupující předseda dolní komory parlamentu Adrian Nastase.
Zejména případ Nastaseho je pečlivě sledovanou kauzou. Jeho sociálně demokratická strana bude tento týden hlasovat o jeho odvolání z čela vedení strany. Sociální demokraté (bývalí komunisté) vládli zemi do roku 1996 a potom znovu v letech 2000 až 2004. Podle průzkumu agentury Insomar tuto stranu považuje za nejzkorumpovanější ze všech politických sil 75 procent Rumunů.
Příběh Nastaseho korupční aféry do velké míry připomíná aféru s bytem Stanislava Grosse. Nedávno totiž vyšlo najevo, že Nastaseho oslnivé bohatství má původ v údajném dědictví po tetičce jeho manželky, která nedávno zemřela v požehnaném věku 97 let. Na počátku 90. let prý investovala své skryté úspory do pozemků, jejichž hodnota se postupem času dramaticky zvýšila. Žila přitom v malém zašlém bytě v Bukurešti a jediným známým zdrojem jejích příjmů byl nízký důchod.
Korupční obraz Rumunska se pomalu začíná měnit. V atmosféře honby za odhaleními se už mnozí bývalí i současní vládní úředníci přestali chlubit drahými vozy či domy. Rumunsko, proslulé zkorumpovanými soudy, vyměnilo za rok přes třetinu soudců a státních žalobců. Drasticky byrokratickými opatřeními omezilo cesty svých občanů do zahraničí. Také kdysi tolik kritizované adopce tisíců rumunských dětí nyní podléhají přísnější regulaci.

Obavy z inflace

Rumunsko se snaží zlepšit i svoji ekonomickou situaci. Vláda zatím jen pomalu zjišťuje, jaký mělo dopad zavedení šestnáctiprocentní jednotné daňové sazby na příjmy i na inflaci, která v prosinci dosáhla 8,6 procenta a kterou by mohly zvýšit příjmy z fondů EU.
„Rumunsko musí i dále snižovat inflaci a být připraveno na dopad, který budou mít na inflaci peníze ze strukturálních fondů. V roce vstupu, čili 2007, ale nebezpečí nehrozí, to začneme teprve z fondů čerpat,“ řekl ministr financí Sebastian Vladescu agentuře Reuters.

Sdílet tento příspěvek