EU podle WTO porušila pravidla světového obchodu

08.02.2006
Podle Světové obchodní organizace byl zákaz dovozu geneticky upravených potravin do Evropské unie v rozporu s pravidly světového obchodu.

Podle Světové obchodní organizace (WTO) Evropská unie porušila pravidla světového obchodu, když zakázala na své území dovážet geneticky upravené organismy (GMO). WTO své rozhodnutí vydala na základě stížnosti Argentiny, Kanady a Spojených států.

WTO v předběžném nálezu uvedla, že unie měla zákaz dovozu těchto potravin v platnosti od roku 1998 po dobu šesti let. Zákaz na dovoz GMO, který uplatňovala Francie, Německo, Řecko, Itálie, Rakousko a Lucembursko, tedy byl rozporu s pravidly mezinárodního obchodu.

Zpráva WTO je zatím důvěrná, světové agentury se však o jejím obsahu dozvěděly z diplomatických zdrojů. Rozhodnutí, které v této věci WTO přijala, bylo údajně jedno z nejsložitějších. Zpráva, která spor popisuje, má zhruba 1000 stránek, a zveřejnění jejích závěrů bylo několikrát odloženo.

Rozhodnutí příliš nepřekvapilo evropské diplomaty a zástupce průmyslu, který již dříve předpokládali, že se celý spor potáhne delší dobu. Evropská unie ani Spojené státy se k rozhodnutí WTO prozatím nechtěly vyjadřovat. Stěžovatelé, tedy hlavně USA, v připomínkách poukazovali na to, že unie nemá žádné důvody dovozu GMO bránit. V současné době totiž neexistují vědecké důkazy, podle nichž by GMO byly zdraví škodlivé.

Poukazovali také na to, že moratorium poškodí jejich vývoz a není podloženo žádnými vědeckými výzkumy. Američané tvrdí, že by v důsledku evropského zákazu přišli o 300 milionů dolarů.

Odpůrci GMO, což jsou především různé ekologické organizace, ale s rozhodnutím WTO spokojeni nejsou. Podle nich takový verdikt brání jednotlivým zemím v tom, aby si o určitých věcech mohly samy rozhodnout.

Sdílet tento příspěvek