EU odsoudila nejnovější výroky iránského prezidenta

13.02.2006
Íránský prezident Ahmadínedžád v projevu při příležitosti 27. výročí islámské revoluce opětovně označil holocaust za mýtus.

Evropská unie prostřednictvím rakouského předsednictví odsoudila nejnovější vyjádření íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda na adresu Izraele a holocaustu.

Íránský prezident v projevu při příležitosti 27. výročí islámské revoluce opětovně označil holocaust za mýtus. Za skutečný holocaust považuje současnou situaci v Iráku a na území Palestinců, kteří s pomocí „jiných zemí“ podle něj jednoho dne odstraní Izrael z regionu.

Ahmadínedžád rovněž obvinil „sionisty“ z toho, že stáli za publikací karikatur proroka Mohameda, které vyvolali ve světě sérii muslimských demonstrací a útoků na západní velvyslanectví.

Rakouská ministryně zahraničí Uršula Plassniková označila slova íránského prezidenta za pohoršující, s tím, že by je oficiální představitelé neměli tiše přejít. „Tyto slova jsou ve vážném rozporu s úsilím početných politických a náboženských lídrů, kteří po událostech posledních dní vedou kampaň za dialog mezi kulturami, charakterizovaný vzájemným respektem“, sdělila v písemném vyjádření.

Zdůraznila rovněž, že jedinou cestou k míru na Blízkém východě je život Izraelců a Palestinců bok po boku ve dvou státech, bez hrozby terorismu nebo násilí.

Sdílet tento příspěvek