Evropská unie položí Turecku nůž na krk

22.02.2006

Podle rakouského kancléře by mělo Turecko uznat vládu Kypru do konce roku 2006. Spolu s uznáním republiky by Ankara měla otevřít své přístavy a letiště pro kyperské lodě a letadla.

Rakouský kancléř Wolfgang Schűssel chce jménem předsednictví EU zvýšit tlak na Turecko, aby oficiálně uznalo Kyperskou republiku. Uvedl to po jednání s kyperským prezidentem Tassosem Papadopoulosem. Tématem jejich schůzky byly i plány rakouského předsednictví.

Podle Schűssela by mělo Turecko uznat vládu Kypru do konce roku 2006. Spolu s uznáním republiky by Ankara měla otevřít své přístavy a letiště pro kyperské lodě a letadla, dodal Schűssel. Apeluje na to, aby řešení celé kypersko-turecké situace.

Turecko dosud oficiálně neuznalo Kypr, který byl v roce 1974 rozdělen poté, co severní část ostrova obsadila turecká armáda. EU opakovaně naléhá na odstranění embarga z turecké strany jako na podmínku tureckého přístupového procesu do unie. Turecko je ovšem na odstranění embarga ochotno přistoupit Evropská komise přislíbí ukončení izolace severní části ostrova.

Turecký ministr zahraničí Abdullah Gűl nabídl ukončení obchodních bariér mezi Tureckem a Kyprem ovšem pouze v případě, pokud kyperská vláda umožní přímý obchod s tureckou menšinou na severu ostrova. Apeluje na uskutečnění schůzky pod hlavičkou Spojených národů, v rámci které by byl jeho plán diskutován.

Podle Papadopoulose je ovšem jeho země připravena případně využít svého práva veta, tak aby zvýšila na Turecko tlak. Přisoupení k vetu tureckého vstupu ovšem bere jako „poslední možnost“.

Sdílet tento příspěvek