Unie chce odblokovat pomoc Palestincům

27.02.2006
Palestinská samospráva by měla dostat finanční pomoc od Evropské unie, i když ještě nesplnila všechny podmínky pro její obnovení a přestože ji za měsíc ovládne militantní hnutí Hamás.

Palestinská samospráva by měla dostat finanční pomoc od Evropské unie, i když ještě nesplnila všechny podmínky pro její obnovení a přestože ji za měsíc ovládne militantní hnutí Hamás. To je na evropském seznamu teroristických organizací.
Evropská komise a několik členských zemí podle diplomatického zdroje tlačí na to, aby Palestinci dostali finanční injekci z Bruselu ještě předtím, než se Hamás v březnu ujme vlády.

Eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová má proto na dnešní schůzce ministrů zahraničí členských zemí v Bruselu navrhnout, aby unie odblokovala část peněz z loňského roku. Ty dosud nebyly Palestincům vyplaceny kvůli nesplnění podmínek týkajících se zejména transparentního účetnictví. Peníze mají být určeny na základní potřeby jako zajištění dodávek vody a elektřiny, část má ale dostat přímo palestinská vláda.

Brusel měl Palestincům loni pomoci celkem 280 milióny eur. Většina financí byla použita na dotace nevládních organizacím a firmám, které působí na palestinských územích. Zhruba 70 miliónů eur ale mělo mířit přímo samosprávě prostřednictvím fondu Světové banky, který kontroluje plnění podmínek finanční pomoci. A na zhruba polovinu z těchto peněz, tedy 35 miliónů eur, Palestinci nedosáhli.

To by se nyní mělo změnit. Palestinci by měli dostat i peníze od jiných dárců. Jejich samospráva by tak ještě do nástupu Hamásu do vlády mohla být bohatší o sto miliónů eur. „Ve financování Palestinců je velká díra, kterou někdo musí zaplnit,“ řekl listu Financial Times nejmenovaný diplomat.
Evropská unie se totiž ze všech sil snaží vyhnout situaci, kdy na palestinská území bude proudit pomoc jen z Íránu a jiných islámských zemí. Izrael odřízl po vítězství Hamásu Palestince od podílu na daních a celních poplatcích, které jim dosud vyplácel a jež dosahovaly kolem 40 miliónů eur měsíčně.

Zastavením pomoci hrozí i Spojené státy. Šéf blízkovýchodního oddělení amerického ministerstva zahraničí David Welch nicméně v sobotu uvedl, že Washington bude Palestincům nadále poskytovat humanitární pomoc.

Sdílet tento příspěvek