Ministři zahraničí EU jednají v Bruselu

27.02.2006
Na programu jednání by měla být i otázka karikatur proroka Mohammeda, které vyvolaly rozhořčení a násilnosti v muslimském světě.

Ministři zahraničí Evropské unie budou na svém pondělním zasedání v Bruselu jednat zejména o situaci v Srbsku a Černé Hoře. EU v poslední době zvyšuje tlak na Bělehrad kvůli vydání hledaného bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiće, obviňovaného z válečných zločinů. Na programu jednání však bude i chystané referendum k nezávislosti Černé Hory.

Na programu jednání by měla být i otázka karikatur proroka Mohammeda, které vyvolaly rozhořčení a násilnosti v muslimském světě. Diplomaté očekávají, že ministři přijdou se společným stanoviskem na toto téma.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda bude oficiálně prosazovat, aby EU oficiálně požádala o omluvu od států, ve kterých obyvatelé ohrožovali dánské instituce. Navrhne rovněž, aby Dánsku byla přiznána finanční kompenzace za ztráty, které utrpělo bojkotem svého zboží ve světě.

Svobodův plán počítá se zřízením zvláštního fondu, který by přispíval členským zemím, napadnutým kvůli hodnotám unie.

Jedním z bodů bude i situace kolem íránského jaderného programu. Ministři zřejmě podpoří snahu převést celý problém na Radu bezpečnosti OSN a vyjádří snahu o diplomatické řešení konfliktu.

Další „výbušným“ tématem bude mírový proces na Blízkém východě. Evropští činitelé podle diplomatických zdrojů zřejmě přijdou s některými doporučeními ohledně vytvoření nové palestinské vlády, která by měla odmítnout násilí, uznat židovský stát a pokračovat v mírovém procesu. Na pořadu jednání bude i situace v Iráku po výbuchu v jedné z posvátných šíitských mešit a také otázka poplatků za víza do takzvaného schengenského prostoru.

Sdílet tento příspěvek