Rozhovory EU se Srbskem a Černou Horou jsou ohroženy

27.02.2006

Podle evropského komisaře Rehna budou rozhovory se Srbskem o přidružení v ohrožení, pokud země do konce března nechytí jednoho ze dvou nejhledanějších zločinců – Ratka Mladiče nebo Radovana Karadžiče.

Evropská unie pohrozila dnes Srbsku a Černé Hoře a Bosně a Hercegovině, že s nimi přeruší jednání o přidružení, pokud neumožní zadržet hlavní válečné zločince Ratka Mladiče a Radovana Karadžiče.

„Spolupráce s Mezinárodním trestním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) musí být naprostá a plná, pokud nemá být přerušeno jednání o stabilizační a asociační dohodě,“ uvedli v komuniké ministři zahraničí EU bez udání termínu, dokdy mají být Mladić a Karadžić zadrženi. Uvedli jen, že k tomu má dojít „co nejrychleji“.

Komisař pro rozšíření Olli Rehn na schůzi řekl, že pokud Srbové do konce března nechytí aspoň jednoho ze dvou nejhledanějších zločinců, bude ohroženo pokračování rozhovorů o přidružení se Srbskem a Černou Horou plánované na začátek dubna. O dohodě, která je považována za první krok vedoucí k členství v EU, se začalo jednat na podzim.

Nepotvrdily se tak dohady o tom, že by ministři měli dát dnes Bělehradu a případně i Sarajevu ultimátum. „Chceme ukázat, že bychom mohli jednání přerušit, pokud nebude prokázána vůle ke spolupráci, o kterou jsme požádali,“ vyložil ráno novinářům německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmaier.
Jeho britský kolega Jack Straw uvedl, že Srbsku a Černé Hoře hrozí „úplné přerušení jednání“, pokud nebude spolupracovat s ICTY. Ani on však neuvedl termín.

Zprávy o Mladičově zadržení vzrušily Evropu minulý týden. Posléze se ukázalo, že se nezakládaly na pravdě. Fáma opět vyvolala dohady o ochotě a schopnosti srbských úřadů skutečně zločince dopadnout a přemoci struktury, které jim poskytují útočiště.

Začal spor mezi Bosnou a Srbskem

Mezinárodní soudní dvůr se v pondělí také začal projednávat žalobu Bosny a Hercegoviny proti sousednímu Srbsku a Černé Hoře. Bosna požaduje za genocidu a devastaci během občanské války v letech 1992-1995 kompenzaci ve výši sto miliard dolarů nebo zánik státního útvaru Srbské republiky.

Autor bosenské žaloby Francis Boyle předpokládá, že Bosna má vítězství ve sporu téměř jisté. „Bosenským úřadům jsem již naznačil, aby rozsudek využily správně a vytěžily z něho co nejvíc“.

Právní zástupce Srbska, Radoslav Stojanovič pro srbský deník Blic uvedl, že „nemá smysl komentovat Boylovy výroky“. Jeho obžaloba je podle Stojanoviče více válečnou propagandou, než právním dokumentem. Neexistují důkazy, že by se Srbsko dopustilo genocidy na bosenském národu, dodal. Celý spor by se podle něj měl vyřešit diplomatickou cestou.

Sdílet tento příspěvek