EU ukončí sankce vůči USA za veřejné zakázky

01.03.2006
Unie tak reaguje na stejný krok americké strany, která snakce ukončí díky úplné liberalizaci evropských telekomunikací.

Evropská unie ve středu zruší dlouhodobé sankce uvalené na USA v reakci na americké sankce proti některým členským státům EU za údajnou diskriminaci zámořských firem při některých veřejných zakázkách, zejména v telekomunikačním sektoru. Evropská komise oznámila, že poté, co USA dnes ukončily tyto sankce díky úplné liberalizaci evropských telekomunikací, odpoví EU stejným krokem.

„Vítám skutečnost, že USA nakonec souhlasily se zrušením svých sankcí proti členským státům EU, což umožnilo odpovědět stejným opatřením. Znamená to urovnání sporů, které trvaly více než desetiletí,“ uvedl evropský komisař pro obchod Peter Mandelson.

Americké sankce v podobě zákazu uzavírání některých kontraktů federálních agentur s evropskými firmami se týkaly 11 „starých“ členských zemí EU, včetně Británie, Francie a Itálie. Nevztahovaly se na kontrakty, pokryté ujednáním Světové obchodní organizace o vládních zakázkách.

Sankce vůči evropským státům uvalila americká vláda v květnu 1993 v odpovědi na to, že směrnice o vládních zakázkách umožňovala státům EU poskytnout tříprocentní cenové zvýhodnění evropským společnostem v některých sektorech, a tím znevýhodňovala americké firmy, zejména telekomunikační. EU zareagovala obdobným protiopatřením. Po plné liberalizaci evropského telekomunikačního trhu však sankce ztratily smysl, takže EU a USA se dohodly na jejich zrušení od 1. března.

Sdílet tento příspěvek