EK chce pomocí nového fondu potlačit důsledky globalizace

01.03.2006
Komise navrhla, aby se „evropský globalizační fond“ dal použít tehdy, bude-li v malém regionu propuštěno 1000 lidí v jednom podniku. Roční rozpočet fondu bude činit 500 milionů eur.

Pracovníkům v EU bude v návratu do práce pomáhat nový fond s ročním rozpočtem až 500 milionů EUR, který by mohl každoročně podpořit až 50 000 pracovníků v EU, zejména v oblastech a odvětvích, kterých se nejvíce dotýkají významné změny ve struktuře mezinárodního obchodu. Typickým příkladem je ztráta konkurenceschopnosti některých odvětví v EU v zahraniční soutěži nebo kvůli stěhování podniků za lacinou pracovní silou mimo EU.

Nový „Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci“, který dnes Komise navrhla, poskytne jednorázovou a časově omezenou individuální podporu na služby, které mají podle konkrétní situace pracovníkům, kterých se dotkla globalizace, pomoci například formou individuálních dávek, rekvalifikací nebo poradenstvím při hledání nového zaměstnání.

„Jsme pro liberalizaci obchodu a trhů ve světovém měřítku. Nechceme stavět bariéry. Zároveň se však chceme věnovat specifickým starostem lidí, kteří trpí důsledky této globalizace,“ řekl na tiskové konferenci předseda EK José Barroso. Usoudil, že tento projev solidarity je ukázkou „přidané hodnoty“ EU a jejího vnitřního trhu.

Komise navrhla, aby se „evropský globalizační fond“ dal použít tehdy, bude-li v malém regionu propuštěno 1000 lidí v jednom podniku, případně v navazujících výrobách. Lze ho spustit i tehdy, bude-li ve větším regionu jeden sektor postižen tak citelně, že se propouštění dotkne jednoho procenta pracujících.
Postižení lidé budou moci 18 měsíců dostávat z fondu peníze na pomoc při hledání nové práce, rekvalifikaci, novou orientaci. Fond lze využít také na přídavky ke mzdě pro lidi, kteří musí cestovat za novou prací, dobrovolně se přeškolují, nebo pro pracovníky nad 50 let, aby snáze přijali hůře placenou práci.

„Když je letadlo v potížích, je zajisté lepší vyskočit s padákem než bez něj,“ vysvětloval před novináři český komisař Vladimír Špidla. Podotkl, že evropské příspěvky budou zásadně doplňkem k národním opatřením. Opakovaně zdůrazňoval, že ačkoli stěhování podniků do jiných zemí je jedním z důvodů pro použití fondu, neplatí to pro přesouvání výroby uvnitř EU, protože smyslem opatření je rozvíjet a chránit jednotný vnitřní trh unie jako celek.

Znamená to, že o podpory by nemohli například žádat zaměstnanci německé firmy Electrolux, která přesunula výrobu do Maďarska nebo Polska. Mohli by jí naopak využít zaměstnanci textilek ve kterémkoli členském státě, pokud by je majitelé zavřeli a výrobu soustředili na Ukrajinu nebo do Číny.
Globalizační fond nebude figurovat jako výdajová položka v příštím sedmiletém rozpočtu EU. Prostředky budou čerpány z rezervy, tedy peněz, které zůstávají v rozpočtu nevyčerpány a obvykle se vracejí členským státům.

Návrhem EK se nyní budou zabývat vlády členských zemí a souběžně Evropský parlament. Komise doufá, že se ho podaří protlačit legislativním procesem tak, aby začal platit od 1. ledna příštího roku.

Sdílet tento příspěvek