Jednání mezi EU a Íránem ztroskotala

03.03.2006
Jeden z posledních pokusů o vytvoření konsensu s Íránem kvůli jeho jadernému programu vyšel naplano.

Bez úspěchu skončila dnešní schůzka zástupců Íránu a tří zemí EU o íránském jaderném programu. Informoval o tom francouzský ministr zahraničí Philippe Douste- Blazy, podle něhož by měla jednání pokračovat v pondělí.

Dnešní dvouhodinový dialog hlavního íránského jaderného vyjednávače Alího Larídžáního s ministry zahraničí Německa, Francie a Británie byl narychlo uspořádán jako jeden z posledních pokusů o dosažení dohody před zasedáním Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), které má v pondělí rozhodnout, zda bude íránská otázka skutečně řešena na půdě Rady bezpečnosti OSN. Ta by mohla na Írán uvalit sankce.

„Bohužel jsme nebyli schopni dospět k dohodě,“ sdělil šéf francouzské diplomacie. EU podle něj požadovala „úplné zastavení“ obohacování uranu a s tím spojených aktivit na íránském území. Teherán s moratoriem nesouhlasí.
Neúspěšná byla i jednání Íránu s Ruskem, která byla uzavřena ve čtvrtek.

Moskva nabízela Teheránu, že může obohacovat uran v Rusku, což by rozptýlilo mezinárodní obavy, že se Írán snaží vyvíjet nukleární zbraně. Írán ale trval na tom, že bude uran současně obohacovat i na svém území.
MAAE již 4. února vyzvala, aby se íránskými jadernými ambicemi zabývala RB OSN. Írán následně obnovil aktivity spojené s obohacováním uranu.

Sdílet tento příspěvek