V Chorvatsku rapidně klesá podpora členství v EU

07.03.2006

Nedávný průzkum veřejného mínění totiž ukázal, že pro vstup Chorvatska do je 47,7 procenta Chorvatů, tedy nejmenší počet od otevření rozhovorů.

Chorvatská vláda, která v minulém roce těžce bojovala za otevření vstupních rozhovorů s EU, se pět měsíců po jejich zahájení, kdy by se měly pořádně „rozběhnout“, potýká s novým problémem – rychle klesající podporou členství v EU mezi chorvatskou veřejností.

Nedávný průzkum veřejného mínění totiž ukázal, že pro vstup Chorvatska do je 47,7 procenta Chorvatů, tedy nejmenší počet od otevření rozhovorů. Ještě v lednu členství své země v EU podporovalo 54,7 dotázaných Chorvatů.

Chorvatská vláda proto začala pracovat na nové komunikační strategii, která by měla přesvědčit občany o výhodách členství v unii. Chorvaté mají obavy zejména ze zemědělské konkurence v EU. Obávají se také „výprodeje“ země obyvatelům jiných zemí EU a ohrožení tradičních národních hodnot.

Ke znepokojení přispělo i pondělní oznámení Evropské komise o tom, že zkoumá stížnost Itálie kvůli údajné diskriminaci Italů při nákupu nemovitostí v Chorvatsku. EK posléze vyzvala Chorvaty, aby umožnili nákup nemovitostí všem občanům EU.

Kabinet chorvatského premiéra Ivo Sanadera oficiálně vyhlašuje, že chce získat členství v EU nejpozději v roce 2009. Tento termín ovšem považuje za reálný stále méně Chorvatů.

K první překážce dlouho hladkého průběhu přístupových jednání došlo minulý týden, kdy EU odložila na říjen posudek chorvatské justice a její porovnání s právem EU. Tzv. screening je potřebný pro zjištění a následné odstranění rozdílůmezi justicí v kandidátské zemi a právem EU. Odklad vyvolal v Záhřebu negativní reakce. Brusel svůj krok zdůvodnil tím, že chce dát Chorvatsku více času na zlepšení, zejména v otázce korupce a průtahů soudních jednáních.

Chorvatsko dlouhodobě staví zejména na podpoře Rakouska, které v současné době unii předsedá a v říjnu prosadilo otevření přístupových rozhovorů, i přesto, že nebyla vyřešena kauza hledaného generála Ante Gotoviny, který byl zatčen až prosinci a nyní se zodpovídá ze svých zločinů před mezinárodním tribunálem.

Sdílet tento příspěvek