EU vyzvala Turecko ke splnění závazků

08.03.2006

Mezi oficiální požadavky patří otevření tureckých přístavů a letišť pro letadla a lodě řecké části Kypru nebo oficiální uznání Nikósie.

Evropská unie připomněla Turecku jeho závazky, které na sebe přijalo v rámci zahájených vstupních jednání. Mezi ně patří otevření tureckých přístavů a letišť pro letadla a lodě řecké části Kypru nebo oficiální uznání Nikósie. Připomínky si ve Vídni vyslechl turecký ministr zahraničí Abdullah Gül.

Turecko přislíbilo otevřít své přístavy pro řecké Kypřany do konce letošního roku a „ještě v průběhu vstupních jednání“ diplomaticky uznat řecko-kyperskou vládu v Nikósii, od níž se v 70. letech odtrhla turecká severní část ostrova. Právně je totiž Kypr jako celek od 1. května 2004 členem EU a pokud tuto skutečnost Ankara náležitě neuzná, nemůže počítat s vlastním členstvím ve společenství.

EU nedávno schválila poskytování finanční pomoci Severokyperské turecké republice, která se formálně opět spojuje ve formě federace s řeckou částí ostrova. První balík 139 milionů eur je určen na obnovu severokyperských infrastruktur. Tento krok má přispět k brzkému vyřešení turecko-kyperského sporu.

Gül se má po jednání ve Vídni zúčastnit zasedání rady ministrů zahraničí EU v Salcburku. Pozorovatelé očekávají, že tam možná nabídne určité zprostředkování Turecka ve sporu o karikatury proroka Mohameda. Spolu se Španělskem má také Turecko v Salcburku prezentovat diskusní fórum pro debaty umírněných muslimů s křesťanskými Evropany, pod názvem Aliance civilizací.

EU formálně zahájila s Tureckem vstupní jednání v říjnu 2005, sám fakt přijetí Ankary do unie ale je některými členskými zeměmi stále zpochybňován. Patří k nim mimo jiné i Rakousko. I ty země, které přijetí Turecka podporují, však naznačují, že Ankaru čeká ještě „dlouhá cesta“.

Sdílet tento příspěvek