OSN: Unii nezajímá další osud Guantánama

17.03.2006
Evropská unie musí podle OSN vyvíjet nátlak na Spojené státy, aby co nejdříve zavřely věznici v kubánském Guantánamu.

Evropská unie musí podle OSN vyvíjet nátlak na Spojené státy, aby co nejdříve zavřely věznici v kubánském Guantánamu. „Je důležité, aby EU hrála důležitou roli v přesvědčování USA“, sdělil v Bruselu zpravodaj Organizace spojených národů, Manfred Nowak, který rovněž zastává funkci vyšetřovatele okolností fungování Guantánama.

Je podle něj nejvyšší čas, aby EU předložila tuto záležitost Washingtonu. Z evropských politiků doposud vyzvala Spojené státy pouze německá kancléřka Angela Merkelová.

Ve vězení se v současné době nachází zhruba 500 vězňů podezřelých ze spolupráce s teroristickou organizací Al-Káida nebo s hnutím Taliban. Proti většině z nich ovšem stále nebylo vzneseno žádné obvinění. Jejich další zadržování podle Nowaka odporuje mezinárodním zákonům.

Apeluje proto na americké představitele, aby těmto osobám byl zabezpečen spravedlivý soud. Jednou z možností je podle něj to, že si jednotlivé členské země unie „vezmou“ z Guantánama několik vězňů a postaví je před svůj soud.

Nowak zároveň vyjádřil obavy v souvislosti s postupem některých evropských zemí, které vydávají podezřelé teroristy do zemí, kde opakovaně dochází k jejich mučení. Jde například o Egypt nebo Sýrii. Švédsko a Velká Británie podle Nowaka vyvíjejí nátlak na ostatní členské země, aby umožnily vydávání těchto osob do států, které poskytují záruky, že podezřelé osoby nebudou terčem mučení. Nowak s tím nesouhlasí a varuje, že tyto záruky se nedají prověřit.

Sdílet tento příspěvek