EK zřejmě doporučí vstup Bulharska a Rumunska do EU v roce 2007

27.04.2006

Evropská komise dala na vědomí, že nadále usiluje o to, aby Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Evropské unie podle plánu 1. ledna příštího roku.

Evropská komise dala na vědomí, že nadále usiluje o to, aby Bulharsko a Rumunsko vstoupily do Evropské unie podle plánu 1. ledna příštího roku. Komisař pro rozšíření Olli Rehn však v debatě v Evropském parlamentu zanechal jistou pochybnost, aby se udrželo napětí a tlak na obě země do 16. května, kdy EK členským státům unie doporučí, jak se zachovat. Podle přístupové smlouvy může „pětadvacítka“ vstup odložit, nejvýš však o jeden rok.

„Mým cílem je, aby obě země mohly vstoupit v lednu 2007. Jsem však povinen zajistit, že tak učiní po splnění kritérií a vstoupí připravené; takže na odpověď budeme čekat do 16. května,“ řekl Rehn v plénu EP. Zdůraznil, že kritériem jsou v obou případech reformy soudnictví, boj proti organizovanému zločinu a potírání korupce.

Podle očekávání ocenil „podstatný pokrok“ Rumunska v této oblasti; Bulharsko přijalo nezbytné zákony, nadále však panuje nejistota ohledně nezávislosti soudů; šetření případů organizovaného zločinu a praní špinavých peněz je velmi pomalé.

Vstup budou provázet ochranná opatření

Rehn nevyloučil, že pokud dá EU oběma zemím zelenou pro leden 2007, doprovodí rozhodnutí ochranná opatření, jež „mohou například zahrnout pozastavení některých práv těchto zemí, jež by měly jako členové“. Podle interních zdrojů EK by mohly v případě nesplnění některých kritérií přijít i o část financí z fondů EU. Komise o těchto opatřeních může rozhodnout sama bez souhlasu jednotlivých členských zemí.

Evropští poslanci se v názoru na vstup obou zemí do EU v roce 2007 podstatně liší. O vstupu v plánovaném termínu pochybují především křesťanskodemokratičtí poslanci, kteří tvrdí, že není záhodno otevírat bránu zemím, které nejsou na vstup plně připraveny a čekají je opatření, jež jejich členství oklestí.

Naopak socialisté, liberálové a zelení se vyslovovali jednoznačně pro 1. leden příštího roku. Zdůrazňovali, že odklad by Rumuny a Bulhary zbytečně frustroval, vytvářel protievropské nálady.

Související články:
Průzkum: Vstup Bulharska a Rumunska v roce 2007 je pravděpodobný
Bulharsko najímá konzultanty na podporu svého vstupu do EU
Eurokomisař: Bulharsko a Rumunsko musí přidat

Autor: rai-ihned, EUobserver, čtk

Sdílet tento příspěvek