Unie zatěžuje clem další americké zboží

02.05.2006
Evropská unie včera rozšířila seznam amerických výrobků, jejichž dovoz zatěžuje sankčními cly. Unie cla uplatňuje kvůli tomu, že Spojené státy své vlastní firmy podporují speciálními programy na podporu vývozu.

Evropská unie včera rozšířila seznam amerických výrobků, jejichž dovoz zatěžuje sankčními cly. Unie cla uplatňuje kvůli tomu, že Spojené státy své vlastní firmy podporují speciálními programy na podporu vývozu, i když Světová obchodní organizace (WTO) existenci takových programů označila za protiprávní.
Sankční cla ve výši 15 procent se budou vztahovat na dalších osm nových výrobků, které spadají do několika odvětvových skupin. Jsou mezi nimi různé druhy přikrývek nebo papír do fotokopírek.

V předchozím ročním období Evropská unie uplatňovala na dovoz amerického zboží sankční cla v objemu 27,8 miliardy dolarů. Od včerejška bude uplatňovat cla, jejichž úhrnná výše v příštích 12 měsících bude dosahovat zhruba 36,9 miliardy dolarů.
O zavedení sankčních cel rozhoduje Evropská komise. Ta svým krokem reaguje na to, že americké úřady loni svým firmám rozdělily více peněz než o rok dříve, aby jim pomohly uplatnit se na zahraničních trzích. Peníze, které takto americké firmy získávají, pocházejí z celních poplatků za dovoz evropského zboží do USA.

Postup, který Američané při podpoře vývozců uplatňují, jim umožňuje takzvaný Byrdův dodatek zákona. Ten vznikl právě za tímto účelem. Americká sněmovna reprezentantů v únoru schválila návrh rozpočtu, který počítá se zrušením Byrdova dodatku v říjnu 2007, peníze v rámci programu ale zřejmě bude možné vyplácet ještě léta po skončení jeho platnosti, proti čemuž unie protestuje.

Přestože otázka Byrdova dodatku je v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Evropskou unií už dlouho velmi znepokojující, je důležité říci, že většina obchodních vztahů mezi EU a USA je bezproblémová, uvedla ve zprávě komise. Unie se podle ní vždy snažila, aby tato problematika neměla dopady na širší obchodní vztahy mezi oběma hospodářskými bloky. Krok unie přichází v době, která není pro unii a USA nejjednodušší. Obě velmoci se vzájemně napadají za to, že ještě neexistuje rámcová dohoda o další liberalizaci světového obchodu, aby bylo možné co nejdříve uzavřít Katarské kolo obchodních jednání.

Související články:
EU vs USA: Ohnivé spory na pozadí společných hodnot
Evropská unie hrozí USA exportními sankcemi

Sdílet tento příspěvek