USA znovu odmítly obvinění EP z nelegálních aktivit CIA

04.05.2006
Spojené státy se ohradily proti obviněním, že by letadla najatá americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) dopravovala přes Evropu podezřelé z terorismu do dalších zemí, aby tam byli mučeni.

Spojené státy se ohradily proti obviněním, že by letadla najatá americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) dopravovala přes Evropu podezřelé z terorismu do dalších zemí, aby tam byli mučeni. Aféra ohrožuje transatlantickou zpravodajskou spolupráci, řekl v Bruselu poradce americké ministryně zahraničí John Bellinger v souvislosti s vyšetřováním celé věci zvláštním výborem Evropského parlamentu.

Představitel tohoto výboru Claudio Fava dnes hájil závěry práce výboru a trval na tom, že americké tajné služby podnikly v Evropě od roku 2001 přes 1000 tajných letů.
Podle Bellingera je absurdní, že by CIA přepravovala v takovém měřítku podezřelé z terorismu do jiných zemí. Tvrzení, že by ve velkém počtu byli vězni takto přepravováni je prostě nesprávné, řekl novinářům. Podle něj mohla letadla přepravovat i odborníky, analytiky nebo pouze dokumenty.

Fava dnes hájil údaj o tisícovce letů, ale netvrdil, že by šlo vždy o ilegální přepravu vězňů.
Ne každý let těchto krycích společností byl používán k tajné přepravě podezřelých z terorismu, ale některé ano, prohlásil Fava. Určitě nešlo o turistické lety a určitě to nebyly civilní lety. Často se létalo mezi Guantánamem, Kábulem a Bagdádem, prohlásil poslanec, který připravil předběžnou zprávu výboru.
Výbor působící od začátku roku má objasnit, zda se evropské státy podílely na údajných operacích CIA, jako byly únosy, zřizování tajných věznic či ilegální přeprava osob podezřelých z terorismu do třetích zemí, kde měly být tyto osoby během výslechů mučeny.

Celou kauzu zahájil loni v listopadu list The Washington Post, který napsal, že CIA má v zemích střední a východní Evropy tajné věznice. V nich údajně zadržuje a vyslýchá osoby podezřelé z příslušnosti k teroristické síti Al-Káida.

Související články:
EP: CIA podnikla v Evropě více než 1000 tajných letů
Evropa chce znát pravdu o údajných vězních CIA

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek