Evropská komise poskytne Palestincům humanitární pomoc

07.05.2006
Evropská komise připravuje pro Palestince 34 milionů eur dodatečné čistě humanitární pomoci, která bude soustředěna na potraviny, léky a pitnou vodu. V rozhovoru pro belgický list Le Soir to dnes sdělil eurokomisař pro rozvojovou politiku Louis Michel.

Mluvčí EK Emma Udwinová upřesnila, že jde o dodatečné peníze vyčleněné z rozpočtu humanitární agentury EU Echo. Nemají nic společného s prostředky určenými pro Palestince z jiných kapitol rozpočtu EU a v žádném případě není jejich cílem nahradit pomoc palestinské správě, která byla nedávno pozastavena kvůli neochotě hnutí Hamas přistoupit na politické podmínky EU a jejích partnerů.

„V současné době je 1,4 milionu Palestinců, tedy 40 procent obyvatelstva, ohroženo nedostatkem potravy; další milion se do takového ohrožení dostane, pokud se bude situace dál zhoršovat,“ řekl Michel. „Hrozí silné riziko vzestupu nemocí a rychlé zvyšování úmrtnosti, zvláště dětí a starých lidí.“

Udwinová připomněla, že EU poskytovala ze svého rozpočtu Palestincům dosud zhruba 250 milionů eur ročně, zdaleka nejvíce ze všech dárců na světě; loni to dělalo dokonce 280 milionů. Zhruba polovina této pomoci byla určena přímo lidem a její poskytování pokračuje přes humanitární organizace, podobně jako dodatečně slíbená částka z rozpočtu Echo.

Dočasně zablokovány byly peníze, které mají procházet účetnictvím palestinské správy. Sem Udwinová řadí například 31 milionů, jež byly uloženy na bankovní účty pro jednotlivé projekty, nebo 17,5 milionu eur zmrazených ve fondu Světové banky. Unie bude jednat v úterý s USA, OSN a Ruskem o tom, jakými cestami by bylo možné obnovit financování projektů, aniž by se tím financovala vláda Hamasu.

Michel upozornil, že palestinské sociální služby se hroutí a je třeba očekávat nárůst potřeb obyvatelstva o 30-40 procent. Vyhlásil, že požádá Radu EU a Evropský parlament, aby na tento účel odblokovaly rozpočtovou rezervu určenou na financování nečekaných a naléhavých potřeb. Doporučuje také, aby EU zvýšila svou vlastní operační kapacitu v Palestině pro případ, že styky s tamní administrativou budou zcela přerušeny.

Unie podmiňuje obnovení přímé pomoci palestinské správě po vítězství Hamasu tím, že uzná Izrael, zřekne se násilí a přihlásí se k závazkům svých předchůdců v mírovém procesu.

Autor: dpo-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek