Bulharům a Rumunům hrozí odklad

10.05.2006

Evropská komise příští týden rozhodne o tom, zda přijme či odsune vstup Bulharska a Rumunska do EU. V úterý to v Evropském parlamentu oznámil předseda komise José Barroso, neprozradil ale, jaké rozhodnutí padne.

Evropská komise příští týden rozhodne o tom, zda přijme či odsune vstup Bulharska a Rumunska do EU. Včera to v Evropském parlamentu oznámil předseda komise José Barroso, neprozradil ale, jaké rozhodnutí padne.
Popřel tak spekulace, které se tento týden objevily v Bruselu, že komise nejspíš odsune své rozhodnutí o vstupu Bulharska a Rumunska o několik měsíců, aby zvýšila tlak na prosazování reforem.

Komisař pro rozšíření Olli Rehn má předložit příslušnou hodnotící zprávu 16. května, kdy bude zveřejněna na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Obě země by se mohly stát členy unie od 1. ledna 2007.
Pokud unie nebude spokojena se stavem příprav dvou kandidátských států, může vstup odložit maximálně o rok.

Rumunsko je lepší

Do loňska bylo více kritizované Rumunsko, hlavně za špatný stav státní administrativy, nedostatečný boj proti korupci a nevýkonné soudy. Poté, co před soudem kvůli obvinění z korupce stanulo několik vysoce postavených politiků, se však jeho obraz mění.
Do popředí zájmu kritiků se naopak dostalo Bulharsko, kde podle zdrojů z komise vázne boj proti organizovanému zločinu a korupci. Od roku 1992 například bulharská justice úspěšně nedokončila ani jeden ze 172 případů vražd na objednávku, zní jeden z pádných argumentů Evropské komise proti Bulharsku.

„Odklad by byl chybou“

Nejnovější spekulace v Bruselu hovořily také o tom, že zatímco Rumunsku bude vstup umožněn již příští rok, Bulharsko dostane rok na zlepšení.
„Odklad by byl chybou. Nejsme občané druhé kategorie, neponižujte nás,“ apeloval podle agentury AP na Brusel bulharský premiér Sergej Stanišev.
Oficiálně se představitelé unie odmítají vyjadřovat. „Žádné rozhodnutí nebylo učiněno, posudek není dokončen,“ řekla agentuře Reuters Krisztina Nagyová, mluvčí komisaře pro rozšíření.

Experti v Bruselu ovšem příliš nepočítají s tím, že by unie skutečně o rok vstup obou balkánských států odložila. Muselo by se tak rozhodnout jednomyslně všech pětadvacet členských zemí, což se pokládá za nemožné. Evropská komise a Evropský parlament nicméně chtějí vyvinout na Bulharsko a Rumunsko co největší tlak, aby jejich vlády prosadily reformy.
Méně pravděpodobné je také oddělení obou států a vstup Bulharska o rok později, než se dočká Rumunsko. „Rozdělení by nebylo správné,“ míní rumunský prezident Traian Basescu.
Obě země do určité míry svůj postup vůči Evropské unii koordinují, ale každá prosazuje reformy podle svého.

Související články:
Odloží Brusel vstup Bulharska a Rumunska do EU?

Autor: (me)

Sdílet tento příspěvek