Europoslanci žádají vyloučení Íránu z fotbalového MS

12.05.2006
Skupina poslanců Evropského parlamentu volá po vyloučení Íránu z červnového MS ve fotbale z důvodu kontroverzních výroků íránského prezidenta Ahmadinedžáda a obnovení íránského jaderného programu.

Skupina poslanců Evropského parlamentu volá po vyloučení Íránu z červnového Mistrovství světa ve fotbale, které se koná v červnu v Německu, z důvodu kontroverzních výroků íránského prezidenta Mahmúda Ahmadinedžáda a obnovení íránského jaderného programu.

Příští týden europoslanci zašlou oficiální dopis prezidentovi Mezinárodní fotbalové organizace FIFA Seppu Blatterovi, ve kterém ho vyzvou k vyloučení Íránu ze šampionátu. Poslancům se nelíbí Ahmadinedžádovy výroky, v nichž popírá holocaust a volá po zničení Izraele. Zároveň poslance vybídlo k aktivitě i nedávné obnovení íránského jaderného programu.
„Máme v Evropském parlamentu máme širokou podporu. Doufáme, že ji získáme i mezi členy evropských vlád“, sdělil novinářům britský europoslanec Chris Heaton-Harris.

Zatím ovšem není jasné, kolik poslanců 732 členného parlamentu dopis podepíše. Heaton-Harris, bývalý odborník parlamentního výboru EP pro sport, předpokládá, že by Írán v případě jeho vyloučení ze šampionátu mohlo nahradit mužstvo Bahrajnu, které obsadilo v asijské kvalifikaci na MS druhé místo.

Poselství nelze podle Heatona-Harrise chápat jako „akci“ proti muslimům, ale pouze proti Íránu a jeho politice. Britský europoslanec podobnou aktivitu nevyvíjí poprvé. V milosti se již zasazoval za vyloučení Jihoafrické republiky ze sportovních událostí v době tamní politiky apartheidu.

Návrh europoslanců ovšem zřejmě nebude mít příliš šancí na schválení. FIFA se v minulosti opakovaně vyjádřila, že nehodlá „míchat“ politiku se sportem. V Bahrajnu mají z europoslanecké aktivity smíšené pocity. Tamní fotbaloví funkcionáři ovšem dali najevo, že jejich země je připravena uvolněné místo zaplnit. Podle jejich vyjádření by tak učinila v případě vyloučení jakéhokoliv státu z německého šampionátu.

„Vyloučení Íránu by bylo nepříjemnou záležitostí, rozhodnutí není v našich rukách. Pokud ho ovšem budeme brát z čistě sportovní stránky, tak by pro nás bylo velmi příjemné“, uvedl šéf bahrajské fotbalové organizace.

Íránský prezident se v médiích opakovaně nevybíravě vyjadřuje o Izraeli a židovských otázkách. Uvedl například, že holocaust je „mýtus, vytvořený čistě z důvodu potřebných pro vytvoření židovského státu v srdci islámského světa“. Izrael by nejraději vymazal z mapy světa a jeho obyvatele přesídlil na jiné evropské území. Jeho výroky již opakovaně odsoudili evropští lídři.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek