Ve Vídni začal summit EU-Latinská Amerika

12.05.2006
Podle rakouské ministryně zahraničí Plassnikové je cílem jednání přispět k tomu, aby se zvýšila důvěra mezi jednotlivými bloky zemí a byla nalezena nejlepší politická řešení pro ekonomický rozvoj všech.

Výzvami ke spolupráci a ochotě ke kompromisům začala dnes ve Vídni hlavní část jednání třídenního summitu šéfů států a vlád Evropské unie, Latinské Ameriky a Karibské oblasti. Summit byl zahájen ve čtvrtek schůzkou na úrovni zástupců ministerstev zahraničních věcí.
Na konferenci jsou přítomni představitelé 62 zemí, za Českou republiku se jednání účastní premiér Jiří Paroubek, Slovensko zastupuje předseda vlády Mikuláš Dzurinda. Paroubek by se měl mimo jiné odpoledne zúčastnit podpisu bilaterální smlouvy o posílení hospodářské spolupráce s Mexikem.

Výzvy ke společnému postupu a kompromisům jsou především důsledkem nervózní atmosféry, která na summitu zavládla již ve čtvrtek po prohlášeních kontroverzních levicových prezidentů Venezuely a Bolívie Huga Cháveze a Eva Moralese. Zvláště Moralesovy nedávné znárodňovací kroky, které obhajoval hned po příletu do Vídně a jejichž další pokračování naznačil, vyvolaly neklid západních představitelů a strhly podle komentátorů pozornost summitu nesprávným směrem.
Hostitel schůzky, rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, proto v zahajovacím vystoupení poukazoval na to, co oba kontinenty spojuje. „Evropa i Latinská Amerika sdílejí společné hodnoty, tradice a humanistické přístupy k člověku a společnosti,“ prohlásil Schüssel a vyzval k překonání „velkých rozdílů“ a k úsilí o těsnější politické i hospodářské partnerství.

Na nutnost kompromisů poukázal předseda Evropské komise José Manuel Barroso. „Vždy, když se sejde tolik zástupců různých vlád, je nezbytné, aby zavládl duch smíření a kompromisu. Potřebujeme vědět, co od nás jako skupina očekáváte a co můžete nabídnout,“ řekl.
Mexický prezident Vicente Fox, který na úvod promluvil jménem latinskoamerických zemí, však potvrdil převažující skeptický postoj těchto států, způsobený jejich rozdělením. „Konfigurace regionálních bloků, která by nám měla umožnit integraci našich zemí, nepostupuje vpřed a nepřináší takové výsledky, jaké jsme očekávali,“ řekl.
K vytvoření „skutečných koalic pro změnu, které by umožnily spojit naše úsilí“, vyzval v této souvislosti i generální tajemník OSN Kofi Annan, který se summitu rovněž účastní.

Vídeňský kongres by měl zhodnotit, do jaké míry se podařilo naplnit cíle vytyčené na předchozí konferenci konané před dvěma lety v mexickém městě Guadalajara. Návrh závěrečné rezoluce má potvrdit odhodlání k lepší koordinaci při uskutečňování reformy OSN, v boji proti terorismu, drogám a chudobě. Obsahuje i závazek posílení spolupráce v energetické politice, který se však může stát předmětem sporu, protože právě energetických zdrojů se týká bolivijské znárodňování.

Jednání ve Vídni provázejí přísná bezpečnostní opatření. Na bezpečnost představitelů států, vlád a tří tisícovek členů delegací a novinářů dohlíží 1500 policistů. Očekává se také řada demonstrací, zejména odpůrců globalizace i kritiků jednotlivých latinskoamerických režimů, koná se i „alternativní“ summit za účasti asi 500 delegátů.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek