Elmar Brok: Lépe jsou na vstup do EU připraveni Chorvaté

17.05.2006

Chorvatsko je už nyní na vstup do Evropské unie lépe připraveno než Rumunsko a Bulharsko, říká Elmar Brok, lidovec a předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu.

Chorvatsko je už nyní na vstup do Evropské unie lépe připraveno než Rumunsko a Bulharsko, říká Elmar Brok, lidovec a předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu.

Jaký má význam, že se komise nedokáže rozhodnout o datu vstupu Rumunska a Bulharska do EU ani půl roku před tím, než má k rozšíření dojít?
Je povinností komise vysvětlit, v čem tyto země dosud nesplnily povinnosti vyplývající z přístupových smluv a kde musí přidat. Je vůči nim jen spravedlivé, když tyto oblasti přesně identifikujeme a dáme jim ještě několik měsíců času, aby vše vylepšily.

Dá se ale za pár měsíců něco zásadního vyřešit?
Není to tak málo času. Bulharsko třeba sáhlo k justičním reformám jen před několika týdny a teď je třeba zjistit, jestli skutečně fungují. A když se nezlepší, tak některé kapitoly prostě nebudou platit, pokud je tyto země plně nezavedou.

Má současná debata vliv na případné další rozšiřování EU? Je signálem pro Chorvatsko, aby svou přípravu bralo vážně?
Čím větší je unie, tím důležitější je, aby se každý choval podle pravidel. Pokud bude v EU třeba 30 zemí a nebudou se chovat zcela podle pravidel, můžete na to celé zapomenout.

Co si myslíte o tvrzení, že s každým dalším rozšířením jsou noví členové země hůře připraveni?
Rumunsko a Bulharsko jsou trochu zvláštními případy. Patří do páté vlny rozšíření. To, že nevstoupily už v roce 2004, ukazuje, že si každý uvědomoval, že nejsou tak dobře připraveny. Chorvatsko ale také více méně patří do stejné vlny. Už teď je podle mě lépe připravené na vstup do EU než Rumunsko a Bulharsko.

Jak se může EU rozšiřovat dál?
Do konce roku si v první řadě musí unie definovat svoji absorpční kapacitu. A musíme najít něco mezi sousedskou politikou a plným členstvím pro země, které do EU nevstoupí v příštích deseti letech, abychom jim něco dali.
Důležitý je i jiný úhel: Chorvatsko bude poslední zemí, jejíž vstup nebude muset schválit referendum ve Francii. Každý další nebude schvalovat francouzský parlament, ale občané.

Související články:
Rozhodnutí o rozšíření unie se odkládá

Autor: Radek Honzák, Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek