Rozhodnutí o rozšíření unie se odkládá

17.05.2006

Evropská unie rozhodne až na podzim, zda se už příští rok rozšíří až k Černému moři.

Evropská unie rozhodne až na podzim, zda se už příští rok rozšíří až k Černému moři. Evropská komise včera uvedla, že dva kandidáti na členství – Rumunsko a Bulharsko – budou moci vstoupit do EU k 1. lednu 2007, jen pokud prokážou další pokrok v reformě justice a státní správy i v boji s korupcí a organizovaným zločinem. Unie to znovu vyhodnotí nejpozději začátkem října. Až potom jim dá definitivní odpověď.

„Rumunsko a Bulharsko udělaly značný pokrok a měly by být připraveny na vstup do 1. ledna 2007. Ale jen pokud v dalších měsících odstraní přetrvávající nedostatky,“ řekl včera předseda Evropské komise José Barroso europoslancům na zasedání ve Štrasburku.
Podle Barrosa je toto datum rozšíření stále dosažitelné. Zároveň ale varoval, že unie může odložit jejich vstup o rok – na 1. ledna 2008.

„Vysíláme Rumunsku a Bulharsku povzbuzující signál. Je čas vyhrnout si rukávy a dotáhnout přípravu do konce. Bohužel to asi bude znamenat, že mnoho rumunských a bulharských politiků a úředníků bude muset zkrátit svou letní dovolenou, ale to přece stojí za to,“ řekl Barroso.

Zaostává zejména Sofia

Netrpělivě očekávaná zpráva je kritičtější vůči Bulharsku. Vytýká mu zejména nedotaženou justiční reformu. Země se podle unie vydala správným směrem, ale musí ještě předložit konkrétní výsledky boje s organizovaným zločinem a korupcí.
Velkou část ekonomiky osmimiliónového Bulharska podle pozorovatelů ovládají zločinecké syndikáty. Ty mají být i za desítkami nájemných vražd. Policie jich eviduje 132 jen za posledních pět let, přesto za jejich spáchání dosud nebyl nikdo obviněn.

Rumunsko podle komise učinilo ve stejné oblasti mnohem větší pokrok. Zemi s 33 milióny obyvatel vytýká unie zejména chybějící administrativní a kontrolní systém pro distribuci evropských dotací a další technické nedostatky.
Eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn nevyloučil, že unie by mohla země přijmout odděleně.
„Naším cílem je vstup obou zemí, ale vždy jsme upozorňovali, že každého posuzujeme podle jeho zásluh,“ řekl eurokomisař. Podle něj nátlak z Bruselu přiměl zvlášť Rumunsko sáhnout k potřebným reformám. Totéž si komise slibuje i od včerejší zprávy.

Barroso také prohlásil, že své povinnosti musí plnit obě strany, tedy i stávající členové EU. Unie sice s Rumuny a Bulhary podepsala přístupové smlouvy již loni v dubnu, jejich vstup do EU ale zatím ratifikovala jen menšina členských zemí. Český parlament jej odsouhlasil letos v únoru. Barroso vyzval zbývající země pětadvacítky, aby tak učinily co nejrychleji.
Barroso a Rehn odletěli ještě včera večer do Bukurešti, odkud mají dnes pokračovat do Sofie. Rumunské a bulharské vládě chtějí osobně vysvětlit své výhrady vůči jejich přípravě na vstup do EU.

Reformy do roka stihneme

Rumunský premiér Calin Tariceanu v reakci na zprávu komise prohlásil, že jeho země bude pokračovat v reformách tak, aby vstoupila do EU již příští rok. Bulharská vláda zase uvedla, že do příštího týdne schválí přesný časový plán reforem, který má zemi v říjnu zajistit kladné hodnocení Bruselu.

Barroso včera upozornil, že Rumuni a Bulhaři mohou do unie vstoupit, i když podmínky nesplní dokonale. V takovém případě na ně unie uvalí ochranná opatření. To by třeba znamenalo, že by se na tyto země nevztahovala společná ochrana hranic a unijní justiční opatření nebo že by třeba nemohly vyvážet do EU potraviny. V těchto oblastech by se také nemohly podílet na unijním rozhodování.

Komise se ve zprávě snažila vyvážit několik cílů. Chtěla jednak obě země pochválit za provedené reformy, ale zároveň jim dát najevo, že jejich cesta do EU ještě zdaleka není u konce. Také chtěla ujistit skeptickou evropskou veřejnost, že se členy unie nestanou nepřipravené země.
Podpora dalšího rozšiřování EU totiž zvlášť v západní Evropě v posledních letech výrazně klesla, což vedlo i k loňskému odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku. Politici v řadě zemí nyní volají po pomalejším rozšiřování EU.

Rumunsko a Bulharsko mají členství v unii jisté. Ale zvláště v Sofii sílí frustrace. „Ne každý ze starých členů EU by toho dokázal za patnáct let změnit tolik jako my,“ prohlásil bulharský premiér Sergej Stanišev ještě před včerejším výrokem Bruselu.

Jihovýchodní Evropa míří do Evropské unie

Související články:
Elmar Brok: Lépe jsou na vstup do EU připraveni Chorvaté
EK chce odložit rozhodnutí o vstupu Bulharska a Rumunska do EU

Autor: Radek Honzák, Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek