Írán odmítl evropský balíček výhod

17.05.2006
Evropská nabídka, aby se Írán vzdal programu na obohacování uranu výměnou za balíček výhod, by byla podle íránského prezidenta jako přijmout cukrátko výměnou za zlato.

Evropská nabídka, aby se Írán vzdal programu na obohacování uranu výměnou za balíček výhod, by byla jako přijmout cukrátko výměnou za zlato, prohlásil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Říkají: ´Chceme dát Íránu balíček výhod´, ale myslí si, že jednají s čtyřletým dítětem, kterému nabízejí bonbony a oříšky výměnou za zlato, prohlásil prezident před shromážděním ve středoíránském městě Arak. Nenuťte vlády a národy, které jsou signatáři Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, aby ji vypověděly, dodal v projevu, který živě přenášela íránské televize.

Británie, Německo a Francie, tři největší velmoci Evropské unie, v minulých dnech oznámily, že nabídnou Íránu lehkovodní reaktor jako součást balíčku výhod, který má přimět Teherán k zastavení vlastních jaderných aktivit. Podle pondělní oficiální zprávy EU slíbila Íránu nejmodernější civilní jadernou technologii, když přestane usilovat o obohacování uranu, které svět považuje za důkaz jeho ambice vyrobit atomovou zbraň. Současně by se Teheránu mohlo dostat spolupráce v ekonomice, případně i v oblasti politiky a bezpečnosti.

Samotní diplomaté EU, jejichž jména zpráva neuvádí, v úterý potvrdili, že by je velmi překvapilo, kdyby Írán na tuto nabídku přistoupil. Dodali ale, že odmítnutí bude bráno jako potvrzení, že íránský jaderný program nemá sloužit výhradně mírovým účelům, jak Teherán tvrdí.

Spojené státy a EU viní Írán, že usiluje o výrobu jaderných zbraní pod rouškou civilního programu jaderné energetiky. O návrhu evropské trojky, který podpořil i vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, mají ministři zahraničí těchto zemí jednat se svými protějšky z USA, Ruska a Číny v pátek v Londýně.

Související články:
EU slibuje Íránu civilní jadernou technologii

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek