Barroso vyzval Bukurešť k dalším reformám

17.05.2006

Jeho výrok zazněl jen den poté, co EU odložila rozhodnutí o přijetí Rumunska a Bulharska až na podzim.

Předseda Evropské komise José Barroso při své středeční návštěvě Bukurešti pochválil Rumunsko za dosažený pokrok, země ale podle něj musí ještě překonat „míli navíc“, aby se mohla stát v roce 2007 členem Evropské unie. Jeho výrok zazněl jen den poté, co EU odložila rozhodnutí o přijetí Rumunska a Bulharska až na podzim. Datum vstupu je naplánováno na 1. ledna 2007, ale není vyloučeno, že se nakonec může ještě o rok posunout (více

„Rumunsko udělalo velký pokrok. Ale chybí ještě jeden krok,“ dodal Barroso, který do Rumunska přijel spolu s evropským komisařem pro rozšíření Olli Rehnem. Na programu jednání byl i problém korupce. Barroso vládu upozornil, že musí pokračovat v reformách soudnictví. „Je to nejdůležitější priorita ze všech priorit,“ doplnil.

Na otázku, zda Rumunsko a Bulharsko vstoupí do EU společně, odpověděl, že každá země je posuzována zvlášť. „Ale samozřejmě, že bychom rádi, aby vstoupily spolu v lednu 2007. To je náš cíl,“ řekl. Už podle hodnotící zprávy Evropské komise je na první pohled jasné, že Bulharsko čeká při vstupu do EU daleko více překážek než Rumunsko. Bulhaři musí zvýšit intenzitu boje s organizovaným zločinem a dokončit řadu reforem. U Rumunů jde spíš o technické záležitosti.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek