Bulhaři trpí „euroúzkostí“. Neví si rady se zločinem

18.05.2006

I když dvě třetiny Bulharů říkají, že EU podporují, nadšení nad Evropou rychle vyprchává. Náladu davu bylo spíše možné popsat jako „euronejistotu“.

Před svým domem v bulharské metropoli Sofii byl zastřelen podnikatel. Jde o další položku na dlouhém seznamu nájemných vražd, které visí jako těžké mraky nad možným vstupem Bulharska do Evropské unie v příštím roce.
Evropská komise v úterý oznámila, že odkládá konečné rozhodnutí na říjen, aby mělo Bulharsko více času na řešení problémů s organizovaným zločinem a korupcí.

Sofia si 9. května připomněla Den Evropy ohňostroji a koncertem pod širým nebem před pravoslavným chrámem. Mnoho lidí ale nepřišlo. I když dvě třetiny Bulharů říkají, že EU podporují, nadšení nad Evropou rychle vyprchává. Náladu davu bylo spíše možné popsat jako „euronejistotu“.
Někteří pískali, když se zpěváci zmínili o Evropě. Když jeden mladý pár dostal otázku, zda bude Bulharsko v příštím roce v EU, byl na rozpacích: „Možná, nejsme si jisti.“

Nájemné vraždy

Mnoho důvodů k této nejistotě lze najít v sofijských soudních síních. Tmavé žulové sloupy, křišťálové lustry a ohromné dveře vypadají působivě, avšak v lidech čekajících před nimi zřejmě bulharský justiční systém tak dobrý dojem nezanechal. „Trvá to příliš dlouho. Náš případ pokaždé odloží. Na řešení čekáme již pět let,“ postěžovaly si dvě starší ženy z venkova.
Změnilo by se to, kdyby Bulharsko vstoupilo do EU? „Nic se nezmění ani za sto let,“ řekla jedna z nich s nuceným smíchem. „Jsme hloupí, a navíc tvrdohlaví.“

Zákony se mění příliš pomalu, ale to se zkorumpovaným činitelům a mafiánským bossům dobře hodí. Nepotrestáno zůstává více než sto nájemných vražd spáchaných v posledních letech.
Boris Velčev byl jmenován nejvyšším státním zástupcem přede dvěma měsíci a za úkol dostal provést potřebné změny. „Nikdo z lidí, kteří se na těchto vraždách podíleli, nebyl nakonec odsouzen,“ uvedl Velčev.
„Významnou roli v tom hraje korupce. Organizovaný zločin nemůže nikde existovat bez přímé nebo nepřímé ochrany příslušných úřadů, včetně soudnictví,“ podotkl.

Obavy z odkladu

Velčev usiluje o zrušení imunity tří soudců a osmi členů parlamentu. Zástupce šéfa státního zemědělského fondu byl zbaven úřadu kvůli obvinění, že za přidělování peněz z fondů EU dostával úplatky ve výši 150 tisíc eur. To vše ale Evropské komisi nestačilo na to, aby schválila přistoupení Bulharska v roce 2007.
Zpráva komise vybízí zemi, aby urychleně dosáhla hmatatelných výsledků v potírání organizovaného zločinu. Bulharsko dostalo dalších pět měsíců na to, aby rozptýlilo vážné obavy EU v této a dalších klíčových sférách, než Evropská komise v říjnu vydá novou zprávu.

Věcem připomínajícím mafii se nelze vyhnout ani v zemědělském srdci země kolem Plovdivu. V tamní restauraci Šťastná vesnice dvoučlenná mužská kapela v tradičních krojích dost absurdně začíná hrát hlavní píseň z filmu Kmotr. „Evropa znamená nová pravidla a zákony, nikoli spoustu zločinců,“ říká Vanjo Sapov, jehož podnik vyváží zmrazené ovoce do mnoha evropských států.

„Většina lidí ale bude v Bulharsku investovat, pouze když bude mít jistotu, že bude v Evropě včas. Odklad by nebyl dobrým znamením,“ říká. Kapela mezitím začala hrát Ódu na radost, evropskou hymnu. Hudebníci zpočátku působí váhavě, ale ke konci hrají s ohromnou energií.
Bulharsko je jako oni: pomalu přizpůsobuje svůj repertoár vkusu Evropy. Do podzimu ale bude muset zahrát přesvědčivěji, má-li se v příštím roce stát plnoprávným členem evropského klubu.

Související články:
Rozhodnutí o rozšíření unie se odkládá

Autor: Oana Lungescu

Sdílet tento příspěvek