Tobias K. Vogel: EU Bulharsko přijme. Bohužel

18.05.2006

Nedávno se vrátil z Bulharska expert Evropské komise a hlasitě si postěžoval na tamní trestní orgány. Jejich postoj k potírání zločinu lze prý shrnout- omluvte prosím jeho francouzštinu – slovy „polibte nám p…“.

Nedávno se vrátil z Bulharska expert Evropské komise a hlasitě si postěžoval na tamní trestní orgány. Jejich postoj k potírání zločinu lze prý shrnout- omluvte prosím jeho francouzštinu – slovy „polibte nám p…“. Úřady ochably v úsilí o chytání gangsterů a obchodníků s lidmi, protože „jsou přesvědčeny, že se země do EU tak jako tak dostane“, řekl.
Vzápětí komisař pro rozšíření Olli Rehn vystoupil v Evropském parlamentu, čím dál skeptičtějšímu k dalšímu rozšiřování EU, a kritizoval bulharské chabé výsledky v boji se zločinem.

Symbolicky to podtrhla zpráva z minulé středy: vysoce postavený bulharský úředník byl suspendován kvůli obvinění ze zpronevěry v souvislosti s fondy EU. A týž den byl v centru Sofie zastřelen obchodník toho druhu, jaký se eufemisticky označuje „kontroverzní“.

Nezkoušejte nás ponižovat

Před úterním oficiálním zhodnocením nebylo vůbec jisté, zda Bulharsko dostane od Evropské komise zelenou ke vstupu do EU už v roce 2007. Ale měly by bulharské potíže ovlivnit i vstup Rumunska? I tato země má daleko k dokonalosti, nesporně ale pokročila v justiční reformě i v boji s korupcí.

Částečným vysvětlením bruselského chladu vůči Rumunsku může být obava, aby země také nepolevila. Oddělený vstup obou uchazečů by též vyvolal vážné reakce v Bulharsku. „Jakékoli odožení vstupu bude vnímáno jako odmítnutí,“ řekl minulý týden bulharský premiér. „Nezkoušejte nás ponižovat.“ Budoucnost Bukurešti je zřejmě opravdu spojena se Sofií.

Šalamounské řešení

Rumunsko a Bulharsko budou čekat na konec léta, zda dostanou souhlas se vstupem do EU už napřesrok. Šalamounské řešení – odsunout jen rozhodnutí, nikoli však samo rozšíření v roce 2007 – by se mohlo zamlouvat jak oponentům, tak příznivcům rozšíření. V očích těch, kdo ochladli vůči další expanzi unie, komise vypadá důrazně. A když se Bulharsku a Rumunsku dá ještě jedna šance, uklidní to silný blok stoupenců rozšíření, zahrnující Británii, deset nových členských zemí a – v tomto případě – i Německo. Bulharsku by pár měsíců navíc mohlo pomoci.

Vláda v Sofii už předvedla, že tomuto poselství rozumí. V minulých týdnech omezila imunitu zákonodárců a přijala nový trestní zákon.
Někteří ale tvrdí, že odložené doporučení může předznamenat i odklad vstupu. Komisař Rehn opakovaně varoval, že kandidátské země budou posuzovány jen podle skutečného prosazování reforem. To přiživilo spekulace, že Sofie i Bukurešť budou na přijetí do unie muset ještě rok počkat.

Vpustit Rumunsko a Bulharsko dovnitř vzdor vážným nedostatkům by totiž bylo kontraproduktivní nejen pro tyto země. Oslabilo by to už tak ochabující chuť Evropanů k dalšímu rozšiřování. A pokud by příklad Bulharska a Rumunska ukázal, že do EU se lze dostat lacino, reformátoři v Chorvatsku, Makedonii a dalších zemích západního Balkánu ztratí silný argument pro prosazování změn.

Těžko to už zastavit

Celé to nepostrádá jistou ironii. V době příprav smluv o přistoupení bylo Rumunsko loudalem a Bulharsko „zázračným dítětem“. Smlouvy byly připraveny tak, aby vlády členských zemí EU mohly odložit přijetí Rumunska prostou většinou hlasů.

Bukurešť dostala zvláštní motivaci a zrychlila. K odkladu bulharského vstupu je naopak třeba všeobecná shoda. Tato výhoda přivedla Sofii k pocitu sebeuspokojení, protože vznik takové jednoty je dost nepravděpodobný. Problém je v tom, že vstup obou zemí garantují smlouvy o přijetí když ne 2007, tak nejpozději 2008. Může se stát, že zásadová politika – členství jen v případě skutečných reforem – padne za oběť vlastním procedurám Evropské unie.

Autor je editorem Transitions Online

Sdílet tento příspěvek