Europoslanci uvažují o financování palestinských úředníků z evropských peněz

18.05.2006
V Evropském parlamentu by se mohl v nadcházejících dnech zrodit návrh rezoluce vyzývající EU, aby se v rámci pomoci Palestincům postarala o výplatu mezd policistům.

V Evropském parlamentu by se mohl v nadcházejících dnech zrodit návrh rezoluce vyzývající EU, aby se v rámci pomoci Palestincům postarala o výplatu mezd policistům a úředníkům tamní vlády, která je v rukou fundamentalistického hnutí Hamas. Rezoluce bude projednána a schválena na příštím plénu EP 1. června.

„Zásadně s tímto tlakem nesouhlasíme a pokusíme se mu čelit. Něco takového by bylo naprosto nezodpovědné,“ řekla ČTK členka zahraničního výboru, europoslankyně Jana Hybášková (SNK-ED), i za další pravicové poslance. Obvinila levici v EP včetně socialistického předsedy Josepa Borrella, že snahou prosadit financování palestinské správy poškozují společnou zahraniční politiku EU.

Na europoslance udělal silný dojem v úterý palestinský prezident Mahmúd Abbás, když vylíčil svízelné životní podmínky svých spoluobčanů, když po nedávném volebním vítězství Hamasu vyschla zahraniční pomoc a Izrael zastavil převody daní a cel. Ve středu jednali členové zahraničního výboru s komisařkou pro vnější vztahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a se zmocněncem EU pro Blízký východ Markem Ottem.

Dospěli k závěru, že EP pomůže Evropské komisi hledat kanály pomoci palestinskému lidu tím, že schválí rezoluci v podobném smyslu. Tím se však podle Hybáškové „dostal džin z láhve ven“ a levice nyní požaduje mnohem víc než jen vymýšlení mechanismů, jak pomáhat nemocnicím a školám, aniž by peníze končily v pokladně vlády a Hamasu.

EU opakovaně vyložila, že bude financovat humanitární potřeby Palestinců, nebude však pokračovat v sanování vládního rozpočtu, dokud Hamas neuzná Izrael, nezřekne se násilí a nepřihlásí se k mírovému procesu vedoucímu k existenci dvou států. ČR je zásadně proti tomu, aby se vůči Hamasu polevovalo, dokud tyto podmínky nesplní.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek