Finsko bude nadále podporovat rozšiřování EU

19.05.2006

Finský premiér Vanhanen ubezpečil Turecko a Chorvatsko, že během finského předsednictví EU nedojde k odkladu vstupních jednání s oběma zeměmi.

Finsko bude během svého nadcházejícího předsednictví EU podporovat rozšiřování bloku. Uvedl to návštěvě Turecka a Chorvatska finský premiér Matti Vanhanen. Ubezpečil obě země. Že během finského předsednictví nedojde k odkladu vstupních jednání.

V Turecku se Vanhanen setkal s tureckým premiérem Tayyipem Erdoganem, navštívil mauzoleum zakladatele sekulární Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. „Zaujal jsem pozitivnější přístup k potenciálnímu členství Turecka v Evropské unii. Stále více si uvědomuji význam politické stabilizace, kterou by členství Turecka v EU přineslo“, uvedl pro deník Helsingin Sanomat.

S Erdoganem diskutovali i o patové situaci v turecko-kyperských vztazích. Turecko stále odmítá uznat autonomitu Kyperské republiky a tato skutečnost je velmi kritizována představiteli EU. Ergogan uvedl, že jeho země neučiní, dokud Evropská unie nezruší obchodní embargo nad Tureckou republikou Severního Kypru, kterou uznává pouze Turecko. Podle Vanhanena je takový postup nepřijatelný a Turecko musí ještě před svým vstupem do EU ratifikovat celní dohodu, která by otevřela turecké letiště a přístavy pro Kypřany.

Při své návštěvě Záhřebu se finský premiér setkal se svým protějškem Ivo Sanaderem. Chorvatský lídr vyslovil obavy, že by případné zpomalení přístupových jednání s Tureckem mohlo odsunout i případný chorvatský vstup do vzdálenější budoucnosti. Vanhanen ovšem takovou možnost vyloučil. „EU musí plnit své závazky a pokud Chorvatsko splní všechny podmínky vstupu do EU, nebude mu v připojení k bloku bráněno“, sdělil.

Podle Sanadera je evropská perspektiva klíčová pro reformní proces na Balkáně, který stále „ničí“ vysoká míra korupce a organizovaného zločinu. „Všechny země jihovýchodní Evropy musí cítit čistou perspektivu vstupu do EU a NATO. To je ta nejlepší motivace pro přijetí klíčových reforem a akceptování evropských standardů.

Finsko převezme své předsednictví EU od Rakouska 1.července letošního roku.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek