USA mají nové podmínky pro bezvízový styk pro nováčky EU

19.05.2006
Podmínky pro dvouletou zkušební lhůtu však splňuje pouze Polsko. Jednou z podmínek totiž byl určitý počet vojáků dané země v Iráku a Afghánistánu.

Spojené státy schválily nové podmínky pro bezvízový styk s novými členskými zeměmi EU. Podmínky pro dvouletou zkušební lhůtu však splňuje pouze Polsko. Jednou z podmínek totiž byl určitý počet vojáků dané země v Iráku a Afghánistánu. USA požadují, aby se takových misí účastnilo minimálně 300 vojáků jednotlivé země. Jedná se o první případ, kdy mají podmínky vízové povinnosti vojenský ráz.

Unie bude mít snadnější celní systém

Evropská unie v současné řeší také komunikaci mezi celními správami členských států. Podle ředitelky EK pro celní unii a daně Marie Manuely Babralové je prioritou EK pro následující roky zavedení projektu e-customs, který umožní plně elektronickou komunikaci mezi celními správami členských států.

Celý systém by měl přinést větší konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Do projektu se má zapojit i Turecko, které přistoupilo k celní unii v roce 1996, s přípravou musejí začít i kandidátské země. „Rumunsko i Bulharsko jsou nyní na dobré úrovni v přípravách na vstup do EU z hlediska celní správy, slabší je zatím jejich připravenost v daňové problematice,“ uvedla Cabralová. Podle ní se nyní připravuje nová celní legislativa, která by měla být přijata v roce 2008 a o rok později by měla být uváděna do praxe.

„Přínosem systému e-customs bude i větší konkurenceschopnost evropské ekonomiky například vůči USA, neboť systém zjednoduší celní řízení a urychlí tok zboží,“ uvedla zástupkyně generálního ředitele Celní správy ČR Vendulka Holá. „V současné době již je v provozu elektronický systém pro společný tranzit zboží v rámci EU, zavedením e-customs se zefektivní také celní a účetní operace při obchodním styku se třetími zeměmi,“ dodala.

Autor: rai-ihned, Euractiv

Sdílet tento příspěvek