Potvrzeno: V Černé Hoře zvítězila nezávislost

22.05.2006

Oficiální zpráva komise pro referendum potvrdila výhru zastánců nezávislosti bývalé jugoslávské republiky.

Komise pro referendum v Černé Hoře v pondělí prohlásila, že v nedělním hlasování v této bývalé jugoslávské republice zvítězili stoupenci nezávislosti.

Prezident komise František Lipka na tiskové konferenci uvedl, že pro ukončení unie Černé Hory se Srbskem hlasovalo 55.4 procenta obyvatel. Celková účast v referendu byla poměrně velká, k urnám přišlo 86,3 procenta.

Celkem bylo po celé Černé Hoře otevřeno 1124 středisek, registrováno bylo 484.718 voličů. Dohoda s Evropskou unií stanovila, že samostatnost Černá Hora může získat je v případě, že tuto možnost zvolí nejméně 55 procent hlasujících a referenda se zúčastní více než polovina zapsaných voličů.

Černohorský premiér Milo Djukanović již během noci vyhlásil referendum o nezávislosti Černé Hory za úspěšné. Předběžné neoficiální odhady přisuzovaly hlasům pro nezávislost těsně nad 55 procent. „Dnes večer rozhodnutím většiny občanů Černé Hory byla obnovena nezávislost země,“ prohlásil Djukanović k davům, které oslavují vítězství v ulicích hlavního města Podgorice. ¨

„Gratuluji vám k novému státu. Dnes (v neděli) hlasovali občané Černé Hory o obnovení státnosti. Je to nejdůležitější dne v nedávné černohorské historii,“ dodal premiér.

Co bude dál?
Příznivci nezávislé Černé Hory ještě nemají vyhráno, navzdory tomu, že zastánci odtržení již vyhlásila svoje vítězství. Opozice večer odmítla podle agentury AP uznat porážku. Není také vůbec jasné, jak se v případě porážky v budoucnu početný prosrbský tábor zachová.

Na obzoru se již rýsuje krize. Šéf opozice a zastánce svazku se Srbskem Predrag Bulatović vyzval vládu, aby slavící obyvatele vyzvala k odchodu domů, jinak opozice rovněž pošle své zastánce do ulic. To by mohlo vést k násilným střetům mezi oběma tábory.

„Vyzývám k míru, toleranci a ke zdrženlivosti. Vyzývám naše stoupence, aby trpělivě čekali na konečné výsledky,“ řekl Bulatović. „Takhle důležité rozhodnutí nesmí být dosaženo podvodem,“ dodal. Podle něj nebudou výsledky jasné, dokud nebudou potvrzeny státní komisí pro referendum. „Svévolné odhady monitorovacích skupin nesmí destabilizovat Černou Horu,“ doplnil.

Odtržení Černé Hory, která získala nezávislost po 88 letech, by mělo dokončit rozpad bývalé Jugoslávie. Součástí federace bylo původně šest republik, Černá Hora a Srbsko zbyly jako poslední. Již v devadesátých letech se během krvavého konfliktu osamostatnily Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie.

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek