Část EP bojkotuje přístup Ahmadinežáda na MS ve fotbale

22.05.2006
Signatáři protestního dopisu v čele s Janou Hybáškovou varují před vstupem íránského prezidenta na území EU.

Někteří poslanci Evropského pokračují ve snaze znepříjemnit Íránu účast na mistrovství světa. Skupina poslanců sbírá podpisy pod otevřený dopis, který požaduje, aby íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nesměl přijet na utkání svého týmu do Německa.

Už máme přes 70 podpisů, řekla česká poslankyně EP Jana Hybášková. Dopis iniciovala jménem největší poslanecké skupiny, konzervativní EPP spolu s představiteli dalších politických skupin – socialistů a liberálů.

Signatáři dopisu, který má být představen začátkem příštího týdne, vyzývají členské státy EU a Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA, aby vyhlásily íránského prezidenta nežádoucí osobou na území EU. Důvodem jsou jeho výroky o holokaustu a zničení Izraele i jeho snaha pokračovat v obohacování uranu.

EP, který má 732 poslanců, se k případné cestě íránského prezidenta do Evropy oficiálně nevyjádřil. EPP se již snažila prosadit rezoluci, která by Ahmadínežádovi bránila přijet do Evropy, ale k iniciativě se další poslanecké skupiny nepřipojily.

Někteří poslanci se nyní rozhodli alespoň zorganizovat otevřený dopis, který bude představen začátkem příštího týdne. Podle něj případná Ahmadínežádova cesta vyšle nesprávný signál evropskému a mezinárodnímu společenství a zejména obětem útlaku v Íránu.

Minulý týden rovněž britský poslanec Chris Heaton-Harris spolu s dalšími čtyřmi kolegy z EPP a liberální frakce poslal dopis šéfovi FIFA Seppu Blatterovi a vyzval ho, aby rovnou zakázal Íránu účast na šampionátu.

FIFA ale již v souvislosti s Íránem uvedla, že nemíní míchat spor s politikou. Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila Ahmadínežádovy výroky a zaujímá důrazný postoj i vůči íránskému jadernému programu. Dala ale také najevo, že nemíní usilovat o zákaz účasti íránského týmu na mistrovství.

Související články:
Europoslanci žádají vyloučení Íránu z fotbalového MS

Autor: kaj-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek