EU poskytne na podporu Iráku další miliony eur

22.05.2006
Nová pomoc ve výši 200 milionů eur navazuje na podporu milionů eur, poskytnutých Iráku v letech 2003-2005.

Evropská unie letos poskytne na rekonstrukci Iráku 200 milionů eur. Po sobotním vytvoření nové irácké vlády to dnes v Bruselu oznámila Evropská komise, která chce rovněž jednat s Bagdádem o uzavření dohody o obchodu a spolupráci.

Nová pomoc navazuje na podporu ve výši 518 milionů eur, poskytnutých v letech 2003-2005. Prostředky by měly podle záměrů EK podpořit Irák, jeho novou vládu a v neposlední řadě i širokou iráckou veřejnost. Komise také hodlá posílit svou přítomnost v zemi a jmenuje šéfa svého zastoupení v Bagdádu.

Evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová v rámci prezentace pomoci uvítala novou iráckou vládu „založenou na koncepci národní jednoty“. Vyzvala ji, aby začala s Evropskou unií jednat o uzavření dohody o obchodu a spolupráci.

Hlavní část připravované pomoci (110 milionů eur) bude poskytnuta na „zlepšení života Iráčanů“. Je určena pro školy, pro zdravotnictví a na podporu zaměstnanosti. Dalších 40 milionů poputuje na podporu irácké demokracie, na pomoc při organizování místních voleb. Stejná částka je určena na posilování institucí a správního aparátu.

Evropská komise bude také nadále v rámci pomoci Iráku spolupracovat se Spojenými národy.

Autor: rai-ihned, europa.eu.int

Sdílet tento příspěvek