Evropská unie uznala nezávislost Černé Hory

23.05.2006

Unie v prohlášení přivítala úspěšnou organizaci referenda o nezávislosti Černé Hory a připomněla hodnocení mezinárodních organizací, že hlasování proběhlo podle pravidel.

Evropská unie bude „plně respektovat rozhodnutí lidu Černé Hory“, uvedlo dnes Rakousko jako předseda EU poté, co byly v Podgorici oznámeny konečné výsledky nedělního referenda o nezávislosti. Vyzvalo všechny strany, aby je uznaly, tedy aby se smířily se vznikem nového státu. A slíbilo jménem EU podporu dialogu mezi Podgoricou a Bělehradem, který musí „začít co nejrychleji“.

Unie v prohlášení dále přivítala úspěšnou organizaci referenda a připomněla hodnocení mezinárodních organizací, že hlasování proběhlo podle pravidel. Označila to za „ukázku zralosti politických sil a obyvatel Černé Hory“.
Člen Evropské komise odpovědný za rozšíření Olli Rehn rovněž vyjádřil uspokojení nad tím, že referendum bylo klidné a profesionálně provedené. Tento fakt i vysoká účast jsou důležité z hlediska legitimity výsledku. Komisař konstatoval, že zvítězily síly nakloněné nezávislosti, a vyzval k respektování výsledků všemi stranami.

„Evropská perspektiva je pro Černou Horu otevřená, stejně jako pro Srbsko, jakmile splní různá kritéria, zejména pokud jde o spolupráci s ICTY (mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii),“ uvedl Rehn. Měl tím zejména na mysli zadržení posledních hledaných válečných zločinců, zvláště pak generála Ratka Mladiče.

Vyhlásil, že EK nyní požádá členské státy, aby schválily mandát, na jehož základě začne jednat s nezávislou Černou Horou o obsahu smlouvy o stabilizaci a přidružení. Předloží jim také návrh pozměněného mandátu pro další jednání se Srbskem, které považuje za pokračovatele dosavadního svazku Srbsko a Černá Hora. Naznačil, že jednání nezačne od nuly. „Návrhy mandátů ukotví výsledky, kterých bylo zatím dosaženo, a stanou se základem pro další jednání“.

Unie opakovaně vyhlásila, že přijme všechny země západního Balkánu, jakmile splní předepsané podmínky. Z bývalých součástí federální Jugoslávie je od roku 2004 členem Slovinsko. Chorvatsko zahájilo vstupní rozhovory, Makedonie se dobrala statusu kandidátské země. S Albánií uzavřela EU smlouvu o stabilizaci a přidružení. O obsahu podobného dokumentu jedná s Bosnou a Hercegovinou a dosud také se Srbskem a Černou Horou. Nyní povede jedny rozhovory navíc.

Související články:
Nový stát na mapě Evropy: Černá Hora

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek