Klíčovým bodem summitu EU-Rusko bude energetika

24.05.2006
Zástupci EU budou na jednání prosazovat hlubší energetické partnerství založené na průhlednosti, konkurenci a reciprocitě.

Hlavním tématem čtvrtečního summitu Ruska a Evropské unie v černomořském letovisku Soči bude energetika. Jednání, jehož se zúčastní ruský prezident Putin, předseda EK Barroso, vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Solana a rakouský kancléř Schüssel, budou určitým „předvojem“ červencovému summitu skupiny G8 v Petrohradě.

Zástupci EU budou na jednání prosazovat hlubší energetické partnerství založené na průhlednosti, konkurenci a reciprocitě. Podle mluvčí EK Emmy Udwinové ovšem EU nebude v rámci summitu vystupovat v roli prosebníka.

V Evropě vyvolalo obavy z přílišné závislosti na Rusku lednové přerušení dodávek plynu na Ukrajinu. V dubnu zase ruští představitelé, včetně Putina, pohrozili, že by se Rusko mohlo místo Evropy obrátit k trhům v Číně a Indii. Důvodem byla neochota Evropanů vpustit monopolního ruského vývozce plynu Gazprom do místních distribučních sítí.

Unie také jedná s Moskvou o uzavření energetické charty, která by otevřela ruské plynovody dalším společnostem. To by de facto znamenalo, že by do Evropy mohly přicházet „neruské“ dodávky z oblasti Kaspického moře. „Od summitu však v tomto směru nečekáme velký skok kupředu“, připustila Udwinová.

Naše vztahy s EU narušilo rozšíření bloku, tvrdí Rusové

Před summitem překvapil v pondělí ruský velvyslanec při EU Vladimir Čižov výroky o tom, že vzájemné vztahy ztížilo rozšíření unie o bývalé komunistické země. EU se pro nás s rozšířením nestala snadnějším partnerem, řekl v rozhovoru s listem Financial Times. „Někteří – ne všichni – noví členové s sebou přinesli do EU vlastní imaginární bolesti z minulosti.“

Podle expertů v Bruselu výroky ruského velvyslance míří především na pobaltské státy a na Polsko, které je kromě jiného jedním z nejhlasitějších kritiků ruské energetické politiky. Například polský ministr obrany Radoslaw Sikorski přirovnal v dubnu projekt plynovodu mezi Ruskem a Německem, který se vyhýbá Polsku, k dohodě Molotov-Ribbentrop.

Summit EU-Rusko by měl mít i pozitivní aspekty. Unie ocení spolupráci Ruska v klíčových mezinárodních záležitostech, jako je íránský jaderný program a mezinárodní pomoc Palestincům, shodli se minulý týden ministři zahraničí EU.
Obě strany budou také jednat o nové dohodě o partnerství a spolupráci, která by již příští rok mohla nahradit stávající text.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek