Rusko a unie budou jednat o spolupráci

25.05.2006
Dnešní schůzka představitelů Evropské unie a Ruské federace v Soči na pobřeží Černého moře se oficiálně ponese v „přátelské atmosféře“. Ta však stěží zakryje spory mezi Moskvou a Bruselem.

Dnešní schůzka představitelů Evropské unie a Ruské federace v Soči na pobřeží Černého moře se oficiálně ponese v přátelské atmosféře. Ta však stěží zakryje spory mezi Moskvou a Bruselem. Ruští představitelé se v Soči budou bezpochyby snažit před letním summitem skupiny G8 v Petrohradě neshody s unií uhladit, kořeny nedorozumění jsou v některých oblastech ale tak hluboké, že část ruských pozorovatelů připomíná slova někdejšího prezidenta Borise Jelcina, který kdysi prohlásil, že studenou válku může v budoucnu nahradit studený mír.

Ruští politici neopomínají zdůrazňovat, že vztahy Bruselu a Moskvy ochladilo především rozšíření EU na východ v roce 2004, zvlášť o tři pobaltské státy, někdejší sovětské republiky. Pro mnoho Rusů to symbolizovalo porušení tradičních sfér vlivu.
Moskva rovněž těžce nese neustávající výtky a komentáře zaznívající ze západní Evropy, které poukazují na špatný stav demokracie v Rusku, či jeho snahy ovlivňovat politický vývoj v postsovětských zemích, například na Ukrajině. Vysoké ceny nafty a faktická energetická závislost EU na ruských surovinách, kterou si moskevští politici velmi dobře uvědomují, umožňují ruské diplomacii podobné výtky pohodlně odmítat jako vměšování do vnitřních věcí či v případě plynové války s Ukrajinou jako dezinterpretaci čistě obchodního sporu.

Kvůli podobným konfliktům ale plány na proevropskou spolupráci, které zaznívaly v prvních letech vlády prezidenta Vladimira Putina, zůstávají stále jen na papíře. Rusko se místo toho soustředilo na spolupráci s jedním silným evropským partnerem: vybralo si Německo.
Rusové si od schůzky v Soči hodně slibují. Důležitým bodem by mohla být domluva o zjednodušení vízového režimu pro ruské občany, administrativa ruského prezidenta podobnou dohodu označila dokonce za krok k bezvízovému režimu mezi zeměmi Schengenu a Ruskem. Předpokládá se i diskuse o íránském jaderném programu, kde Rusko i evropští vyjednavači sdílejí snahu pokračovat v rozhovorech s Teheránem a nepodporují tvrdší, Američany navrhovaný postup.

V roce 2007 končí platnost současné dohody o partnerství a spolupráci mezi EU a Ruskem. Od loňského roku se pracuje na nové verzi dokumentu. Základem je cestovní mapa čtyř oblastí společných zájmů – vnitřní i vnější bezpečnosti, kultury, vědy a technologií.
Rusko dnes velmi dobře chápe, že unii potřebuje – ropovod do Číny, a tedy možnost vyvážet strategické suroviny i jinam než do Evropy, se teprve staví. A EU někdy projevuje tak malé nadšení z americké zahraniční politiky, že je v mnoha otázkách pro Rusy vítaným spojencem.

Na druhou stranu v ruských politických kruzích v současnosti panuje silná skepse vůči unii, která je v mnoha očích především vojensky nevýkonnou byrokratickou strukturou se stagnující ekonomikou.
A podobný partner bývá vnímán jako partner slabší, přesto ale nebezpečný, který se skrytě snaží rozšiřovat svůj vliv na východ, do oblastí tradičně proruských.

Autor je redaktorem ČTK

Související články:
Klíčovým bodem summitu EU-Rusko bude energetika

 

Autor: Jakub Dospiva

Sdílet tento příspěvek