EU: Rusko se může stát členem WTO již letos

25.05.2006
V členství Ruska ve Světové obchodní organizaci doufají nejvyšší evropští činitelé, kteří se účastní jednání s ruským prezidentem Putinem v Soči.

Evropská unie doufá, že se Rusko stane členem Světové obchodní organizace (WTO), a to možná už letos. Jakmile se to stane, bude usilovat o zajištění podmínek volného obchodu. Zaznělo to ve čtvrtek na summitu EU-Rusko v Soči, kterého se mimo jiné účastní ruský prezident Vladimir Putin, předseda Evropské komise José Barroso, vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, jehož země nyní unii předsedá.

Doufáme, že Rusko se stane členem WTO – možná už letos – a potom se objeví nové perspektivy pro uzavření dohody o volném obchodu, řekla komisařka EU pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová. Rusko jedná o vstupu do WTO již 13 let Mluvčí evropského komisaře pro obchod Peter Mandelson připomněl, že mezi členskými zeměmi EU a Ruskem jsou rozpory, které je třeba vyřešit, než se stane 149. členem WTO.

Hlavním tématem setkání představitelů EU a Ruska v Soči jsou problémy energetické bezpečnosti, nelegální migrace a vízová politika. Očekává se také, že budou podepsány dlouho očekávané dohody o zjednodušení vízové povinnosti pro ruské občany. Ty zřejmě budou také jediným konkrétním výsledkem jednodenního summitu.

Ruský prezident na úvod jednání vyslovil naději, že dohody o zjednodušení vízové povinnosti a o readmisi nelegálních migrantů vstoupí v platnost ještě letos. Budou podle něho novým a silným impulzem pro iniciativy obchodníků, kulturní a vědecké styky i výměnu mládeže Putin, který jednal se svými hosty již ve středu večer na neformálním setkání, označil postoj Evropanů k energetickému dialogu za konstruktivní.

Zahájení výstavby severoevropského plynovodu z Ruska do Německa, opatření k posílení energetické bezpečnosti kontinentu, to všechno jde v duchu pokroku, globálního i regionálního rozvoje a směřuje ke splnění našeho hlavního cíle, kterým je zlepšení podmínek života Evropanů, řekl Putin.

Předseda Evropské komise José Barroso připomněl, že energetika, která bude také hlavním tématem červencového summitu G8 v Petrohradě, je důležitou součástí rusko-evropského dialogu. Po lednové plynové válce mezi Ruskem a Ukrajinou, která vedla k přerušení dodávek ruského plynu do Evropy, se emoce uklidnily, ale všichni jsme si uvědomili, že se objevila nová situace, v níž energie zaujímá velmi důležité místo, řekla Benita Ferrerová-Waldnerová.
Wolfgang Schüssel ocenil kvalitativní změny ve vztazích EU a Ruska. Zdůraznil že v energetice mají Rusko a Evropa za sebou 40 let spolupráce, která musí pokračovat.

Související články:
Rusko a unie budou jednat o spolupráci
Klíčovým bodem summitu EU-Rusko bude energetika

 

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek