Draškovič: Evropská unie se Srbů nemusí bát

26.05.2006

Ministr zahraničí SČH Draškovič vyzval Evropskou unii, aby před Srbskem „nezavírala dveře“ jen kvůli tomu, že se mu nepodařilo dopadnout bývalého generála Mladiče.

Ministr zahraničí Srbska a Černé Hory (SČH) Draškovič vyzval Evropskou unii, aby před Srbskem „nezavírala dveře“ jen kvůli tomu, že se mu nepodařilo dopadnout bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče, obviněného z válečných zločinů. EU s SČH přerušila na začátku května asociační rozhovory právě kvůli tomu, že Mladić nebyl ve stanoveném termínu předán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

„Nerozumím tomu, proč se nás EU bojí,“ řekl Drašković. Ministrovo vyjádření je nejostřejší ze strany Srbů od přerušení rozhovorů. „Jak je možné přemýšlet o poevropštění západního Balkánu, když EU před Srbskem zavírá dveře? Co je důležitější? Národ nebo jeden uprchlík?“ dodal.

Draškovič si myslí, že by Srbové zatkli Mladiče daleko dříve, kdyby rozhovory jeho země s Evropskou unií pokračovaly. „My se nebojíme Evropanů, tak nechápu, proč se bojí oni nás,“ sdělil. Podle jeho vyjádření bývalého bosenskosrbského generála chrání jednotky, které jsou nadále loajální bývalému srbskému a jugoslávskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi, jež nedávno zesnul. „Je to jasné poselství veřejnosti. Mladić se nevzdá a nemůžete se mu přiblížit,“ doplnil.

EU se již ovšem oficiálně vyjádřila, že asociační rozhovory neobnoví, dokud Bělehrad Mladiče nedopadne. Pozitivně se naopak staví k zahájení rozhovorů s Černou Horou, jejíž obyvatelé se v nedělním referendu vyslovili pro nezávislost.

Autor: rai-ihned, AP

Sdílet tento příspěvek