Opozice v Černé Hoře neuznává výsledek referenda

29.05.2006

Černohorská opozice, která je pro setrvání ve svazku se Srbskem, neuznává výsledek referenda, které se konalo minulou neděli a rozhodlo o nezávislosti Černé Hory.

Černohorská opozice, která je pro setrvání ve svazku se Srbskem, neuznává výsledek referenda, které se konalo minulou neděli a rozhodlo o nezávislosti Černé Hory. Oznámil to včera při návštěvě v Bělehradě opoziční předák Predrag Bulatović, který rovněž kritizoval mezinárodní komisi dozírající na regulérnost hlasování.

Bulatović podle svých slov v dopise vysokému představiteli EU pro zahraniční politiku Javieru Solanovi komisi obvinil, že „oprávněné námitky opozice“ odmítla jako „nepodložené“. Proto opoziční tábor, který je pro setrvání Černé Hory ve svazku se Srbskem, „nemůže takovéto výsledky referenda uznat“, citovala agentura APA z Bulatovičova dopisu.
Opozice podala přes 200 námitek proti výsledkům hlasování, většina z nich byla již hlasovací komisí zamítnuta.
Předseda komise, slovenský diplomat František Lipka, to odůvodnil tím, že většina námitek se týká věcí, které jsou mimo pravomoci komise.

Občané Černé Hory před týdnem poměrem 55,5 procenta hlasů rozhodli o nezávislosti, a tedy o osamostatnění své země od Srbska. Mezinárodní společenství stanovilo, že samostatnost musí podpořit nejméně 55 procent hlasujících.
Srbský prezident Boris Tadić již v sobotu ujistil, že Srbsko „akceptuje vůli a rozhodnutí černohorského lidu“, a slíbil budovat silné vztahy mezi oběma svrchovanými státy.
Srbsko a Černá Hora byly posledními státy bývalé Jugoslávie, které setrvaly ve společném svazku poté, co se jugoslávská federace v 90. letech rozpadla.

Související články:
Potvrzeno: V Černé Hoře zvítězila nezávislost
Brusel bude jednat se Srbskem a Černou Horou odděleně
Nový stát na mapě Evropy: Černá Hora
Evropská unie uznala nezávislost Černé Hory

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek