ESD zrušil dohodu mezi USA a EU o poskytování údajů o cestujících

30.05.2006
Vyhověl tak žalobě Evropského parlamentu, který tuto praxi považuje za neslučitelnou s ochranou osobních údajů v EU.

Evropský soudní dvůr (ESD) zrušil rozhodnutí členských států EU, na jehož základě poskytují evropské letecké společnosti americkým orgánům osobní údaje o cestujících, a to v rámci boje proti terorismu. Vyhověl tak žalobě Evropského parlamentu, který tuto praxi považuje za neslučitelnou s ochranou osobních údajů v EU.

Evropská komise zaujala na jaře 2004 stanovisko, že data lze předávat, a členské státy pak rozhodly, že americké žádosti vyhoví. Dohoda v tomto smyslu mezi EU a USA byla uzavřena v květnu 2004. Evropské letecké společnosti mají na jejím základě předávat americkým úřadům až 34 údajů o cestujících, včetně jejich jmen, adres, čísel platebních karet či telefonních čísel.

Soud dnes zrušil jak stanovisko Evropské komise, tak rozhodnutí Rady EU (členských států) s odůvodněním, že pro ně není v evropském právu žádné opodstatnění. Argumentoval tím, že v rámci poskytování leteckých služeb nemohou dopravci shromažďovat a odevzdávat osobní údaje za účelem, který nemá souvislost s danou službou. Dospěl k závěru, že EU neměla pravomoc uzavřít se Spojenými státy takovouto dohodu.

Kvůli zachování právní jistoty ESD rozhodl, že zmíněná dohoda o předávání dat bude platit do 30. září letošního roku. Neporadil členským zemím, co mají dělat po tomto datu; z rozsudku nicméně vyplývá, že by měly s USA uzavřít bilaterální dohody. Americké orgány v roce 2004 hrozily, že znemožní evropským společnostem létat do USA, pokud nebudou údaje o cestujících poskytovat.

Americké orgány donutily v roce 2003 evropské letecké dopravce, aby jim poskytovali seznamy cestujících na linkách do USA s osobními údaji. Pokud by to neučinily, hrozily jim uzavřením amerických letišť, případně pokutami a zpřísněnými kontrolami pasažérů. EK a členské státy dospěly po dlouhých jednáních o rok později k závěru, že data lze předávat, protože jejich americká ochrana je přiměřená.

Proti se však postavil Evropský parlament, jemuž se nelíbilo, že byl z rozhodování vynechán, a stěžoval si ESD. Požádal ho, aby zjistil, zda dohoda s USA odpovídá legislativě EU a nepředstavuje porušení základních práv. K této druhé námitce se ovšem soud nevyslovil. Právní služba EP se bude rozsudkem a jeho dopady zabývat dnes odpoledne.

Související články:
ECJ doporučuje konec předávání dat o cestujících mezi EU a USA

Autor: rai-ihned, EUPolitix, čtk

Sdílet tento příspěvek