Teherán chce znovu otevřít jednání s EU o svém jaderném programu

30.05.2006
Írán je podle svého ministra zahraničí Manúčehra Mottakího připraven obnovit jednání s Evropskou unií o jaderné krizi bez jakýchkoli předběžných podmínek.

Írán je podle svého ministra zahraničí Manúčehra Mottakího připraven obnovit jednání s Evropskou unií o jaderné krizi bez jakýchkoli předběžných podmínek. „Oznamuji, že Írán je připraven odpovědět kladně na obnovení rozhovorů o svém jaderném programu bez jakýchkoli předběžných podmínek,“ uvedl Mottakí na tiskové konferenci během návštěvy Malajsie.

Do otázky íránského jaderného programu se dnes vložila i Čína. Vybídla Teherán, aby nabídku energetické spolupráce s unií výměnou za zastavení jaderného programu přijal. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchaa si Čína přeje, aby celá záležitost byla vyřešena diplomatickou cestou a Írán má jako signatář smlouvy o nešíření jaderných zbraní právo využívat jadernou energii k mírovým účelům.

Západ podezírá Írán ze snahy vyrobit pod pláštíkem jaderného energetického programu atomovou bombu. Teherán ale tvrdí, že mu jde jen o posílení energetické soběstačnosti.
Asefí dnes pochválil Čínu a Rusko za jejich odpor proti snaze Spojených států prosadit sankce vůči Íránu v rámci Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil, že Peking a Moskva projevily svou nezávislost v zahraniční politice.

Íránský ministr zahraničí během návštěvy Malajsie vyjádřil přesvědčení, že USA nejsou v současnosti schopny provést vojenský útok proti Íránu. Zdůvodnil to tím, že nyní bojují na příliš mnoho frontách. Nemohou si prý dovolit rozpoutat novou krizi v regionu a „požadovat nové oběti od daňových poplatníků“.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek