EU zařadila Tamilské tygry mezi teroristické organizace

31.05.2006
Evropská unie oficiálně oznámila, že zařadila srílanské hnutí Tygři za osvobození tamilského ílamu (LTTE) na seznam teroristických organizací.

Evropská unie oficiálně oznámila, že zařadila srílanské hnutí Tygři za osvobození tamilského ílamu (LTTE) na seznam teroristických organizací. Seznam obsahuje jména osob, skupin a organizací, proti kterým EU z důvodu jejich zapojení do teroristických aktivit přijímá specifické restriktivní opatření, včetně zmrazení účtů a dalších finančních aktiv a ekonomických zdrojů.

Podle prohlášení Evropské komise nejde o náhlé rozhodnutí, protože unie před tímto krokem LTTE opakovaně varovala. Hnutí ovšem tato upozornění vytrvale ignorovalo. EU nabádala všechny strany, aby se zavázaly k mírovému procesu a zdržely se kroků, které by mohly ohrozit politické uspořádání a mírové řešení konfliktu. Tato výzva ovšem zůstala bez odezvy.

Podle představitelů Evropské komise ovšem eskalaci násilí na Srí Lance nezapříčinilo jen LTTE. Vyzvali proto srílanské úřady k zastavení násilností v oblastech kontrolovaných vládou a k prošetření všech případů násilí, které dosud nevedly k zadržení nebo odsouzení pachatelů.

EU bude situaci na ostrově dále sledovat. Bude dohlížet na aktivity všech stran zapojených do konfliktu a je připravena přijmout další opatření. Rovněž zdůraznila, že trvalé řešení, přijatelné pro všechny strany mohou zajistit pouze dohody dosažené mírovým rokováním.

Autor: rai-ihned, TASR

Sdílet tento příspěvek