Peter Mandelson: Jednání z Dauhá nesmějí selhat

29.06.2006
Mnohostranný systém obchodování je „strojovnou“ světového hospodářství. Žádná jiná dvoustranná ujednání se nedají srovnat s mohutným multiplikačním účinkem celosvětové dohody, jako je Dauhá, říká evropský komisař pro obchod Peter Mandelson.

V rámci kola jednání Světové obchodní organizace (WTO) z Dauhá se rýsují hlavní body dohody mezi EU, USA a vyspělými rozvojovými zeměmi. Z ní pak může vycházet širší dohoda mezi všemi členy WTO. Ale závěrečný letní termín, který souvisí především s ukončením činnosti amerického vyjednávacího orgánu, se blíží.

Mnohostranný systém obchodování je „strojovnou“ světového hospodářství. Žádná jiná dvoustranná ujednání se nedají srovnat s mohutným multiplikačním účinkem celosvětové dohody, jako je Dauhá. Úspěšné a ambiciózní kolo jednání z Dauhá by představovalo roční finanční injekci světovému hospodářství v hodnotě 100 miliard eur. S ní by přišel rázný pokles zemědělských podpor narušujících obchod, vznik nových trhů pro obchod se zemědělským zbožím, výrobky a službami, podpora obchodu nejchudším a příležitost posílit a zjednodušit pravidla WTO.

Za rok a půl, co vykonávám funkci evropského komisaře pro obchod, jsem byl velmi překvapen, že veřejné mínění není jednotné v názoru na vztah liberalizace obchodu a rozvoje. Přestože každý příklad hospodářského úspěchu dokazuje význam liberalizace, mnoho lidí si stále myslí, že liberalizaci rozvojové země nepotřebují.

Evropa se stala terčem kritiky, protože navrhla, aby se kolo jednání z Dauhá zaměřilo na liberalizaci obchodu mezi rozvojovými zeměmi, a požadovala, aby její průmyslové výrobky a služby měly přístup na nové prosperující trhy rychle se rozvíjejících zemí, jakými jsou např. Čína a Brazílie. Největší část obchodu rozvojových zemí tvoří právě průmyslové výrobky a současně se za ně platí nejvyšší cla. A většinu cel, která jsou uvalena na průmyslové výrobky, platí jiným rozvojovým zemím. Je tu důvod ke snížení těchto překážek? Samozřejmě že ano.


Důležitý sektor služeb

Rovněž obchod se službami představuje významný způsob předávání odborných znalostí mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi. Ambiciózní dohoda v oblasti služeb by rozvojovým zemím mohla přinést větší zisky z nového obchodu se zemědělskými produkty a časem i z obchodu s průmyslovým zbožím.
Kolo jednání z Dauhá bude odrážet stále zjevněji fakt, že v celosvětové ekonomice mají Čína a Brazílie a nově se rozvíjející ekonomiky v Asii a Jižní Americe novou hybnou sílu, ale i novou odpovědnost.


V sázce je důvěryhodnost

Pokud by jednání z Dauhá neuspěla, utrpěla by důvěryhodnost systému mezinárodního obchodu. Hrozilo by, že se vrátíme k systému dvoustranných dohod, v němž větší země mohou tlačit na menší a mnohostrannost nahrazují svaly.
Neúspěch by znamenal, že do pravidel WTO nebude možné začlenit zemědělskou reformu EU a pravděpodobně ani zavést obdobnou reformu v USA. Svět by přišel o přístup na nové trhy se zemědělským zbožím, který je nyní možný díky nejrozsáhlejšímu a nejstrmějšímu snížení cel, k jakému kdy došlo. Byl by ztracen i nový obchod se zpracovanými zemědělskými produkty, který je velice důležitý nejen pro EU a USA, ale také pro rostoucí průmyslová odvětví v rozvojovém světě. Sebemenší snížení podílu na obchodu se službami by znamenalo ztrátu výhod, které zahraniční investice představují pro rozvoj.

Přišli bychom o novou vícestrannou dohodu o bezcelním a bezkvótovém přístupu nejméně rozvinutých zemí na trh. Přišli bychom o novou rozsáhlou celosvětovou finanční pomoc rozvoji obchodních kapacit nejchudších zemí. Nemohli bychom přepsat pravidla celosvětového obchodu tak, aby se otevřel prostor pro nový trh a snížila korupce. A navíc bychom ztratili přesvědčení, že systém Světové obchodní organizace může fungovat s téměř 150 členy.
Všichni vyjednavači musí tento týden v Ženevě zvážit ohromné politické i ekonomické náklady v případě neúspěchu. Zatvrzelost nyní se rovná selhání. Kompromis si můžeme dovolit všichni, selhat si však nemůže dovolit nikdo z nás.

Autor je komisařem Evropské unie pro obchod

Autor: Peter Mandelson

Sdílet tento příspěvek