EU „potrestala“ Turecko za jeho postoj vůči Kypru

29.06.2006

Podle středeční dohody evropských lídrů budou přístupová jednání s Chorvatskem postupovat rychlejším tempem než s Tureckem.

Podle středeční dohody evropských lídrů budou přístupová jednání s Chorvatskem postupovat rychlejším tempem než s Tureckem. EU se na tomto postoji dohodla vzhledem s dosavadnímu postoji Ankary, která vytrvale odmítá uznat Kyperskou republiku a otevřít kyperským letadlům a lodím svá letiště a přístavy.
Podle rakouského předsednictví EU se členské země dohodly na otevření jednání s oběma zeměmi o kapitole věnované hospodářské soutěži, v případě Chorvatska se ovšem otevře i kapitola, týkající se celní unie. Celkově musí každá země na své cestě do EU uzavřít 35 kapitol, týkajících se různých oblastí.

Kapitola „celní unie“ nemůže být s Tureckem otevřena, protože Evropská komise nemohla kvůli „kyperskému problému“ dokončit tzv. screening v oblasti tureckých celních předpisů. Cílem screeningu je zhodnocení kompatibility turecké legislativy s evropskými zákony. Turecko tak bylo poprvé „potrestáno“ na svůj postoj vůči Kypru.

Před dvěma týdny EU otevřela a současně uzavřela se Záhřebem i Ankarou první a nejméně problematickou kapitolu věnovanou vědě a výzkumu. Kypr uzavření kapitoly nejprve blokoval, ale nakonec s dohodou souhlasil.

Evropská komise poté opět naznačila, že pokud Turecko neotevře své přístavy kyperským lodím a svá letiště kyperským letadlům, bude to mít vliv na pokračování rozhovorů o jeho vstupu do EU. Turecký ministr a vyjednávač Ali Babacan reagoval prohlášením, že Brusel a Ankara vykládají odlišně příslušnou dohodu, kterou se Turecko zavázalo rozšířit celní unii na nové členské země EU včetně Kypru.
Zmíněný protokol podle EK zavazuje Ankaru, aby umožnila volný pohyb zboží a služeb se všemi členskými státy unie včetně Kypru, který do EU vstoupil v květnu 2004. Turecko však namítá, že právě Kyperská republika odmítla plán OSN na sjednocení Kypru a nese tedy odpovědnost za pokračující rozdělení ostrova.

Související články:
EU chce normalizaci vztahů Turecka s Kyprem
EU se po ostrých hádkách dohodla s Kyprem

Autor: rai-ihned, ue.eu.int

Sdílet tento příspěvek