EU žádá po Bulharsku zveřejnění agentů bývalé státní bezpečnosti

21.07.2006

Představitelé EU poukazují na to, že v současnosti je Bulharsko jedinou zemí bývalého východoevropského socialistického bloku, která nadála tají jména bývalých agentů.

K otevření archivů a zveřejnění kompletního seznamu bývalých agentů a spolupracovníků komunistické státní bezpečnosti v Bulharsku vyzvali opakovaně zástupci Evropské unie. Problémem, který v balkánské zemi nebyl ani 15 let po pádu režimu dosud celkově vyřešen, se zabývala mezinárodní konference, jež se ve čtvrtek uskutečnila v Sofii. Za Českou republiku se jí zúčastnil Prokop Tomek z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Představitelé EU poukazují na to, že v současnosti je Bulharsko jedinou zemí bývalého východoevropského socialistického bloku, která nadála tají jména bývalých agentů. Bulharské ministerstvo vnitra sice v květnu nechalo zpřístupnit veřejnosti přibližně 260.000 stránek spisů tajné policie z období od roku 1944, kdy se bulharští komunisté fakticky dostali k moci, až do roku 1991. Další více než dva miliony utajovaných dokumentů však ještě archiváři musejí zpracovat.

Kompletní otevření bulharských archivů přitom provází značné očekávání, protože podle historiků se bulharské tajné služby aktivně zapojily i do atentátu na bývalého papeže Jana Pavla II. Podle některých informací však byla nejméně polovina tajných materiálů zničena již v 90. letech.
K energickému kroku vyzval Bulharsko, které se chystá do Evropské unie, poslanec Evropského parlamentu Els de Groen. „Otevření všech komunistických archivů by bylo současně výrazem úcty k těm, kteří se stali oběťmi tehdejších tajných služeb,“ řekl a dodal, že by šlo o další krok země „směrem od vydírání a korupce k budoucnosti“.

Bulharský ministr vnitra Rumen Petkov připustil, že zveřejnění tajných dokumentů se v jeho zemi neúměrně protahuje. Podle jeho názoru však nejde o jednoduchou věc, musí se jasně rozlišovat mezi agenty, kteří měli za úkol „národní bezpečnost“ a těmi, kteří špiclovali svoje sousedy.
„Nemůžeme akta jednoduše naložit na nákladní vůz a rozdělovat je na trhu,“ řekl Petkov ke stále hlasitějším výzvám veřejnosti k urychlenému zveřejnění celého obsahu tajných dokumentů, a to i na internetu.

Bulharsko si nemůže dovolit prázdniny

Představitelé EU rovněž upozornili bulharské představitele, aby nepolevili v boji proti korupci. Sofie si podle nich nemůže dovolit „žádné prázdniny“, jinak nemůže počítat se vstupem do EU v roce 2007.
Bulharská vláda minulý týden předala Evropské komisi tisícistránkový dokument, ve kterém představila sérii opatření proti korupci, praní špinavých peněz a organizovanému zločinu.

Ve zprávě je zdůrazněno, že bulharské orgány od letošního ledna do 31.května odhalily 161 případů korupce, zahrnujících škodu ve výši 14,2 milionů eur. Bulharská vláda také zřídila speciální telefonní linku a webové stránky, na kterých mohou lidé hlásit případy korupce.
Bulharsko i Rumunsko by měli vstoupit do Evropské unie 1.ledna 2007. Definitivně o jejich vstupu do EU nebo posunutí o jeden rok rozhodne zpráva Evropské komise, jež bude publikována 26. září.

Související články:
EU: jak dál s rozšiřováním

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek